Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

MIMORIADNY ONLINE Vo Volgogradskej oblasti sa zrútil bombardér Su-34: Piloti sa údajne stihli katapultovať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Ruský stíhací bombardér Suchoj Su-34 sa v sobotu zrútil počas pravidelného cvičného letu vo Volgogradskej oblasti na juhu európskej časti Ruska. Piloti sa podľa vyhlásenia Moskvy katapultovali a prežili. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO: Okupanti sa nebudú voľne pohybovať po ukrajinskej pôde, kým z nej neodídu

Okupanti sa nebudú voľne pohybovať po ukrajinskej pôde, kým z nej neodídu (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:20 Lode ruského vojnového loďstva dorazili v sobotu na trojdňový pobyt na Kubu, šesť týždňov po tom, ako Moskva vyslala na návštevu tohto komunistického štátu pri pobreží americkej Floridy ponorku a ďalšie vojenské plavidlo.

20:52 Ruský útok na oblasť Sumy zabil tínedžera a 14 ľudí zranil.

19:19 Ukrajinské útočné drony poškodili ruský nadzvukový strategický a námorný bombardér dlhého doletu Tu-22M3 na vojenskom letisku na severe Ruska, uviedol v sobotu pre tlačovú agentúru Reuters zdroj z vojenskej rozviedky.

18:52 Pri ukrajinských sabotážnych operáciách boli poškodené 3 ruské vrtuľníky, uvádza zdroj.

17:41 Ruský stíhací bombardér Suchoj Su-34 sa v sobotu zrútil počas pravidelného cvičného letu vo Volgogradskej oblasti na juhu európskej časti Ruska. Piloti sa podľa vyhlásenia Moskvy katapultovali a prežili.Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že stíhacie lietadlo nevybavené raketami spadlo do opustenej oblasti. Predbežnou príčinou havárie podľa neho bola bližšie nešpecifikovaná technická porucha.

16:57 Za obrovský neúspech označilo Rusko piatkový otvárací ceremoniál olympiských hier v Paríži. Jeho športovci majú pre ruskú inváziu na Ukrajinu zakázané na hrách súťažiť pod ruskou vlajkou.

16:09 Požiar zachvátil doneckú baňu s 86 baníkmi vo vnútri v dôsledku ruského ostreľovania, uviedlo ministerstvo.

15:50 Ukrajina zaútočila na 3 ruské letiská a poškodila bombardér, tvrdí zdroj.

14:01 Ruské ministerstvo obrany v sobotu uviedlo, že jeho sily dobyli ďalšiu dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.Ruské sily získali kontrolu nad obcou Lozuvacke, oznámila Moskva. Táto dedina leží asi 24 kilometrov východne od mesta Pokrovsk v blízkosti Ruskom okupovaného mesta Očeretyne.

13:15 Ruský minister Lavrov tvrdí, že „nepočúva“ vyhlásenia Ukrajiny o mierových rokovaniach. Odmietol vyjadrenia ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu zo začiatku tohto týždňa, ktorý povedal, že záväzok Číny voči územnej celistvosti Ukrajiny je „neotrasiteľný“.

12:27 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v sobotu uviedla, že zmarila sériu plánovaných útokov ozbrojencov v Dagestane. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na ruské médiá.

12:25 Rusko údajne obsadilo Vovče, ukrajinská armáda to zatiaľ nepotvrdila. Moskovské jednotky sa snažia prelomiť ukrajinskú obranu v oblasti a sektor pri Pokrovsku sa v posledných týždňoch stal najhorúcejšou časťou frontu.

12:24 Atentát na bývalú poslankyňu Irynu Farionovú – všetko, čo vieme o 18-ročnom podozrivom ukrajinskom médiu identifikovali jeho otca ako službu v prvej línii. Pri kontakte len povedal, že jeho syn je patriot Ukrajiny.

10:47 Nový ruský minister obrany Andrej Belousov v júli telefonoval šéfovi Pentagónu Lloydovi Austinovi. Podľa amerických predstaviteľov povedal, že Rusi sa dozvedeli o „tajnej operácii“, ktorú Ukrajina údajne pripravuje so súhlasom Američanov. NYT uvádza, že predstavitelia Pentagónu boli týmto tvrdením prekvapení a Belousovovo vyhlásenie brali vážne. V dôsledku toho USA požiadali Ukrajinu, aby nepodnikala žiadne kroky.

10:45 Šéf ruského vyšetrovacieho výboru Bastrykin navrhol „uprednostniť“ posielanie cudzincov, ktorí dostali ruské občianstvo, do vojny. Začnú s Gérardom Depardieu, Stevenom Seagalom a Jeffom Monsonom?

10:44 Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila štyri bezpilotné lietadlá a jednu raketu, ktorými ruská armáda v noci na sobotu útočila na Ukrajinu. Uviedli to ukrajinské vzdušné sily, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.

8:01 Cez ukrajinský námorný koridor sa doteraz vyviezlo 60 miliónov ton nákladu. Z toho 40,6 milióna ton predstavoval vývoz obilia dodaný do 46 krajín. Napriek útokom na prístavnú infraštruktúru zostáva Ukrajina životne dôležitá pre globálnu potravinovú bezpečnosť, najmä pokiaľ ide o vývoz obilia do Ázie a Afriky.

7:14 Nemeckí prokurátori v piatok obžalovali skupinu mladíkov z vraždy dvoch Ukrajincov, informovala agentúra DPA. Dvojnásobná vražda sa stala vo februári v meste Oberhausen na západe krajiny. Podľa obžaloby 14- a 15-roční mladíci dobodali obete na smrť.

Štyria mladíci čelia aj obvineniam z viacerých lúpeží a fyzických napadnutí, ktorých sa údajne dopúšťali od mája minulého roku.

Dvoch profesionálnych basketbalových hráčov z Ukrajiny, vo veku 17 a 18 rokov, napadli na miestnej železničnej stanici a dobodali na smrť. Čin, ktorý podľa polície nemal rasistický motív, vyvolal v Nemecku vlnu pobúrenia.

6:00 Rusko tvrdí, že Ukrajina zaútočila na Brjanskú oblasť 21 bezpilotnými lietadlami. Ruské jednotky protivzdušnej obrany zachytili 21. júla nad južným pohraničným regiónom Brjansk 21 ukrajinských bezpilotných lietadiel, tvrdilo ruské ministerstvo obrany.

5:59 Borrell vyzýva Čínu, aby využila svoj vplyv a presvedčila Rusko, aby zastavilo vojnu proti Ukrajine. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell počas stretnutia s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Yi v Laose vyzval Čínu, aby podporila mierový proces na Ukrajine a zastavila vývoz tovaru dvojakého použitia do Ruska, ktorý posilňuje jeho vojenské kapacity.

Premiér Naréndra Módí plánuje navštíviť Ukrajinu

Zahraničná cesta by sa mala údajne uskutočniť tretí augustový týždeň, pravdepodobne 23. augusta. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj absolvoval nedávno telefonický rozhovor s indickým premiérom, v ktorom pozval Módího na návštevu Ukrajiny. Tento rozhovor nadväzoval na predchádzajúci telefonát medzi indickým ministrom zahraničných vecí a jeho ukrajinským náprotivkom.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu