Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Ide o náročné povolanie! Obeta baníkov pripomína, aké riziká a náročnosť prináša ich profesia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HANDLOVÁ - Obeta baníkov, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania, pripomína, aké riziká a náročnosť prináša táto profesia. Pri príležitosti Dňa obetí banských nešťastí to v sobotu uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

Deň obetí banských nešťastí je známy aj ako Deň bielych ruží a je spojený s tragickou udalosťou z 10. augusta 2009, keď v bani Handlová vyhaslo 20 ľudských životov - deviatich baníkov a 11 banských záchranárov.

archívne video

Jozef Banáš o práci pre Pellegriniho: S prezidentom si musíme ujasniť dve veci! (Zdroj: NL/TH)

Božik podľa svojich slov považuje za svoju povinnosť vyjadriť úctu a poctu tým, ktorí pri ťažkej baníckej práci položili svoje životy. "Ich obeta nám pripomína, aké riziká a náročnosti prináša táto profesia, ktorá bola kľúčovou pre hospodársky rozvoj nielen regiónu hornej Nitry, ale aj celého Slovenska. Transformácia spojená s útlmom ťažby uhlia v regióne sa už začala. Ako samosprávy si budeme aj naďalej udržiavať v pamäti dôležité míľniky baníckeho priemyslu a baníckeho života v regiónoch Slovenska," skonštatoval Božik.

Deň bielych ruží

Deň bielych ruží je podľa neho symbolom nielen smútku, ale aj nádeje a solidarity. "Biela ruža, ako znak tohto dňa, zdobí pamätníky po celom Slovensku a pripomína nám dôležitosť pamätať na tých, ktorí už medzi nami nie sú," doplnil. Predseda ZMOS zároveň pri tejto príležitosti vyjadril podporu procesu transformácie regiónu, ktorý je spojený s útlmom ťažby uhlia. "Tento proces je výzvou pre samosprávy, ale zároveň aj príležitosťou na nový začiatok, pri zachovaní a uctení si historických míľnikov, ktoré formovali našu minulosť," dodal Božik.

Spomienkové podujatie v Handlovej sa začalo už ráno, obete baní si pripomenula delegácia Hornonitrianskych baní Prievidza spolu so záchranármi položením vencov k Pamätníku obetiam banských nešťastí na hornej Nitre na mestskom cintoríne a neskôr i k pamätníku na Ulici 29. augusta. Na Kostole sv. Kataríny o 9.30 h zvonili na päť minút zvony, ktoré pripomenuli posledné spojenie s baníkmi v podzemí. O 18.00 h sa bude konať stretnutie pri pamätníku na Ulici 29. augusta za účasti ústavných činiteľov, vedenia mesta a ďalších delegácií, členov Handlovského baníckeho spolku a verejnosti.

Viac o téme: PrácaBaníkBaňaRizikoZMOSJozef Božik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu