Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Prvé reakcie na rozhodnutie Joea Bidena: Rusko bude monitorovať vývoj situácie v Spojených štátoch

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

MOSKVA - Kremeľ v nedeľu oznámil, že bude monitorovať vývoj situácie po tom, ako úradujúci prezident USA Joe Biden oznámil, že ukončí svoju predvolebnú kampaň a nebude sa uchádzať o znovuzvolenie na post šéfa Bieleho domu.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pripomenul, že do volieb v USA zostávajú ešte štyri mesiace a "to je dlhý čas, počas ktorého sa môže veľa zmeniť""Musíme dávať pozor, sledovať, čo sa bude diať, a venovať sa svojim záležitostiam," povedal Peskov pre spravodajský portál Life.ru citovaný agentúrou Reuters.

Peskov súčasne vyhlásil, že "pre Rusko je prioritou dosiahnutie cieľov špeciálnej operácie" - čo je termín používaný v Rusku pre vojnu rozpútanú voči Ukrajine -, nie výsledky volieb v USA.

Šéf demokratov označil Bidena za naozajstného vlastenca

Líder demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuck Schumer označil prezidenta USA Joea Bidena za naozajstného vlastenca. "Joe Biden je nielen skvelým prezidentom a skvelým legislatívnym lídrom, ale je to skutočne úžasná ľudská bytosť. Jeho rozhodnutie, samozrejme, nebolo ľahké, ale opäť dal svoju krajinu, svoju stranu a našu budúcnosť na prvé miesto. Joe, dnešok ukazuje, že si skutočný vlastenec a veľký Američan," napísal Schumer v príspevku na sieti X citovanom agentúrou AFP.

Clintonovci podporili Kamalu Harrisovú

Bývalý americký prezident Bill Clinton a jeho manželka, exministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová uvítali v nedeľu rozhodnutie úradujúceho amerického prezidenta Joea Bidena stiahnuť svoju kandidatúru a neuchádzať sa o znovuzvolenie do funkcie. TASR informuje podľa agentúry AFP. Clintonovci zároveň vyjadrili svoju podporu viceprezidentke USA Kamale Harrisovej ako nominantke demokratov do tohtoročných prezidentských volieb.

bývalý americký prezident Bill Clinton
Zobraziť galériu (4)
bývalý americký prezident Bill Clinton  (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Bill a Hillary Clintonovci v spoločnom vyhlásení ocenili "výnimočnú" služobnú kariéru Bidena a uviedli, že im je "poctou" pripojiť sa k nemu v podpore Harrisovej. "Nič nám nespôsobilo väčšie obavy o našu krajinu, než hrozba, ktorú predstavuje druhé funkčné obdobie (exprezidenta Donalda) Trumpa. Sľúbil, že bude od prvého dňa diktátorom," uvádza sa vo vyhlásení Clintonovcov.

Trump tvrdí, že Biden nie je a nebol spôsobilý zastávať funkciu prezidenta

Kandidát Republikánskej strany a bývalý prezident USA Donald Trump vo svojom príspevku na sieti Truth Social tvrdí, že Joe Biden "nebol vhodný na kandidatúru na prezidenta a určite nie je vhodný na službu (krajine) - a nikdy ani nebol". Informovala o tom v nedeľu televízia BFM.
"Všetci okolo neho vrátane jeho lekára a médií vedeli, že nie je spôsobilý byť prezidentom, a nebol," uviedol Trump vo svojom statuse.

Prvé reakcie na rozhodnutie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Trumpov status časovo koliduje s vyjadrením predsedu Snemovne reprezentantov USA, republikána Mikea Johnsona, podľa ktorého Joe Biden musí "okamžite" rezignovať na post prezidenta USA. "Ak Joe Biden nie je spôsobilý kandidovať na prezidenta, nie je spôsobilý ani vykonávať funkciu prezidenta. Musí na funkciu rezignovať okamžite. Piaty november nemôže prísť dostatočne skoro," uviedol Johnson vo vyhlásení.

V podobnom duchu sa ešte pred zverejnením Bidenovho rozhodnutia, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie, vyjadril aj Trumpov kandidát na viceprezidenta USA James David Vance.

Viac o téme: RuskoUSAVoľbyJoe BidenDmitrij Peskov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu