Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Biden zmenil názor na prezidentskú kandidatúru narýchlo cez víkend

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Joe Biden v sobotu večer ešte stále plánoval pokračovať v súboji o úrad amerického prezidenta. V nedeľu popoludní ale šokoval mnohých svojich vedúcich pracovníkov, keď im oznámil, že z klání odstupuje, a to tesne predtým, ako svoje rozhodnutie zverejnil. Uvádzajú to zdroje agentúry Reuters.

"Včera (v sobotu) večer odkaz znel: Pokračujte vo všetkom, plnou parou vpred," povedal Reuters jeden zo zdrojov, ktorý si neželal oznámiť svoje meno. "Dnes (v nedeľu) okolo 13.45 h prezident oznámil svojmu vedúcemu tímu, že si to rozmyslel," dodal.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

O niekoľko minút neskôr Biden urobil svoje bombastické oznámenie. Rozhodnutie prišlo necelý mesiac po tom, ako absolvoval katastrofálnu debatu proti republikánovi Donaldovi Trumpovi, ktorá vyvolala otázky o mentálnej kondícii 81-ročného demokratického prezidenta. Dospel k nemu v priebehu 48 hodín pred oznámením po tom, ako vyhodnotil veľké množstvo dát a prieskumov, ktoré dokazovali, že jeho víťazstvo je do veľkej miery nedosiahnuteľné, uviedli dva zdroje. Rozhodovaním sa trápil, no keď sa rozhodol, postupoval rýchlo, uviedol jeden z vysokých predstaviteľov Bieleho domu.

Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová spolu v nedeľu pred jeho oznámením niekoľkokrát hovorili, povedala agentúre osoba oboznámená so situáciou. Biden bol od stredajšieho pozitívneho testu na covid-19 vo svojom dome v Rehoboth Beach v štáte Delaware. V nedeľu krátko pred 13.45 h miestneho času (19.45 h SELČ), teda krátko predtým, ako svoje rozhodnutie o vzdaní sa kandidatúry zverejnil, sa spojil so svojím vedúcim tímom v Bielom dome a s vedením kampane vo virtuálnom hovore. Tam ju prečítal list, ktorý hneď potom nechal zverejniť.

"Prečítal nám ten list a chcel, aby sme pochopili jeho myšlienky. Povedal, že s ním zápasil posledných 48 hodín," uviedol úradník, ktorý sa stretnutia zúčastnil. Krátko po tomto telefonáte zvolal personálny šéf Bieleho domu Jeff Zients tunajších vedúcich pracovníkov, aby ich o rozhodnutí informoval. "Bolo to naozaj starostlivo utajené," povedal tento úradník. "Pre väčšinu ľudí z Bieleho domu to bolo prekvapenie," dodal.

Viac o téme: Prezidentské voľbyNázorKandidatúraUSAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu