Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Počas summitu sa rieši aj vznik stredoeurópskej frakcie v europarlamente: Orbánovi sa nepáči

Lídri krajín Európskej únie Zobraziť galériu (2)
Lídri krajín Európskej únie (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák )

BRUSEL - Začiatok dvojdňového summitu EÚ v Bruseli sa nesie aj v znamení správ z Českej republiky a Poľska o tom, že v Európskom parlamente (EP) môže vzniknúť nová politická frakcia založená okolo strán z krajín strednej a východnej Európy. Informuje o tom spravodajca.

Týždenník Politico v spravodajstve o priebehu summitu upozornil, že skupina Európski konzervatívci a reformisti (ECR), ktorá sa stala treťou najväčšou v europarlamente, sa môže rozpadnúť. Pre týždenník to naznačil poľský expremiér Mateusz Morawiecki v bruselskom sídle EP, keď vyhlásil, že na 50 percent je isté, že 20 poslancov poľskej strany Právo a spravodlivosť (PiS) odíde z ECR, kde dominuje 24 poslancov strany Bratia Talianska Giorgie Meloniovej, a pripojí sa k novej frakcii so stranou Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána a ďalšími stranami. Morawiecki spresnil, že PiS vyhodnocuje možnosti vytvorenia zoskupenia strán zo strednej a východnej Európy.

archívne video

Peter Pellegrini na summite EÚ o stretnutí s Volodymyrom Zelenským (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Predseda českého opozičného hnutia ANO Andrej Babiš predtým na sociálnej sieti Instagram oznámil, že v EP založí novú frakciu, ktorá by mala byť zameraná proti migrácii a proti súčasnej podobe Európskej zelenej dohody. ANO má v europarlamente sedem poslancov. Politico ako možných partnerov pre novú skupinu tiež spomína Fidesz a ANO a okrem nich aj deväť europoslancov zo Slovinskej demokratickej strany (SDS) Janeza Janšu, ktorí sú zatiaľ v Európskej ľudovej strane (EPP).

"Je celkom zrejmé, že by sme mohli byť zjednotení na geografickej, a nie na ideologickej platforme. Čoraz menej ma zaujímajú všetky tie ideologické prvky skladačky," povedal Morawiecki pre Politico. Zdôraznil, že je v kontakte so zástupcami iných národných delegácií v EP. Slovinský expremiér Janez Janša, ktorý sa vo štvrtok predpoludním zúčastnil na summite lídrov a politikov EPP, nepoprel, že rokuje so stranami PiS a Fidesz o vytvorení nového zoskupenia pre strednú a východnú Európu v europarlamente. Jedna z členiek SDS Romana Tomcová, ktorá je v EP od roku 2014, však na sociálnej sieti X správy o novej frakcii označila za špekulácie a falošné správy.

Podľa českého servera Seznam Zprávy Babiš na spoluprácu oslovil aj stranu Smer-SD slovenského premiéra Roberta Fica, ktorá má päť europoslancov v EP. Jedného poslanca má aj strana Hlas-SD. Obe slovenské strany majú od októbra 2023 zmrazené členstvo v Strane európskych socialistov, aj v parlamentnej frakcii S&D.

Názov novej frakcie zatiaľ nie je známy

Na založenie novej frakcie v EP je potrebných minimálne 23 poslancov, ktorí boli zvolení najmenej v siedmich štátoch EÚ. Novú frakciu ultrapravicových síl, pod názvom "Suverénni", chce v EP založiť aj krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD). Založenie novej frakcie musí byť oznámené predsedovi EP prostredníctvom vyhlásenia spolu s názvom skupiny. V politickom vyhlásení musia byť definované hodnoty, ktoré chce skupina presadzovať, a hlavné politické ciele. Obsahovať musí aj mená členov skupiny.

Orbán považuje dohodu o rozdelení najvyšších postov v EÚ za hanebnú

Za "hanebnú" označil maďarský premiér Viktor Orbán vo štvrtok na summite EÚ v Bruseli dohodu o rozdelení najvyšších postov v EÚ, na ktorých sa po eurovoľbách dohodli tri politické frakcie v Európskom parlamente, informuje správa agentúr DPA a AFP.

Počas summitu sa rieši
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Franc Zhurda)

Predmetná dohoda zahŕňa zotrvanie Ursuly von der Leyenovej na poste predsedníčky Európskej komisie na druhé funkčné obdobie. Uzavreli ju tri frakcie, ktoré majú v EP dovedna väčšinu mandátov - stredopravá Európska ľudová strana (EPP), stredoľaví Socialisti a demokrati (S&D) a liberálny subjekt Obnovme Európu (RE). Podľa Orbána však takáto dohoda neodráža výsledky eurovolieb. Predseda maďarskej vlády argumentuje tým, že EPP a S&D síce vo voľbách skončili na prvom a druhom mieste, avšak RE bol až štvrtý, zatiaľ čo na treťom mieste skončila skupina Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). 

"Európski voliči boli oklamaní. EPP vytvorila koalíciu lží s ľavicou a liberálmi. Takúto hanebnú dohodu nepodporujeme!" napísal Orbán v príspevku na sociálnej sieti X. Ak by boli výsledky volieb rešpektované, podľa Orbána by dohodu musela EPP uzavrieť so socialistami a ECR, a nie so subjektom Obnovme Európu. 

DPA pripomína, že Orbánova strana Fidesz nepatrí v europarlamente k žiadnej politickej frakcii, má však priateľské vzťahy s niektorými členmi ECR, ako napríklad poľskou stranou Právo a spravodlivosť (PiS). Niektorí iní členovia ECR, ako napríklad belgická Nová flámska aliancia, sa však rázne stavajú proti potenciálnemu prijatiu Fideszu do tejto frakcie. 

Zmienenú dohodu o najvyšších postoch v EÚ majú lídri členských krajín schvaľovať na práve prebiehajúcom summite v Bruseli. V súlade s ňou by von der Leyenová mala zotrvať na poste šéfky Komisie aj v druhom funkčnom období, zatiaľ čo portugalský expremiér António Costa by sa mal stať novým predsedom Európskej rady a estónska premiérka Kaja Kallasová novou šéfkou zahraničnej politiky EÚ.

Viac o téme: SummitEuroparlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu