Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Prestížny americký denník o Bidenovi: Mal by odstúpiť z boja o prezidentské kreslo!

(Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

NEW YORK - Americký prezident Joe Biden by mal odstúpiť z prezidentských volieb, aby poslúžil svojej krajine, napísal v piatok významný americký denník The New York Times (NYT) v úvodníku redakčnej rady po Bidenovom výkone vo štvrtkovej debate s republikánskym exprezidentom Donaldom Trumpom.

Účasť demokratického politika v prvom televíznom dueli s jeho republikánskym vyzývateľom pred novembrovými prezidentskými voľbami médiá hodnotia ako Bidenovu prehru, ba aj debakel. Biden v piatok pripustil, že nediskutuje tak dobre ako predtým, ale vyhlásil, že prácu prezidenta vie a že voľby mieni vyhrať. NYT však napísal, že Biden je už len "tieňom" veľkého predstaviteľa, a usúdil, že dvadsaťosemročný prezident skúšku v podobe televíznej debaty nezvládol.

Trump sa systematicky pokúšal podkopať integritu volieb

NYT v úvodníku pripomína, že Biden opakovane a správne opísal, že vo voľbách nie je v stávke nič menšie, ako budúcnosť americkej demokracie. "Donald Trump preukázal, že je významným ohrozením tejto demokracie – je to nevyspytateľná a sobecká postava nehodná verejnej dôvery," píše denník. Poznamenáva pritom, že Trump sa systematicky pokúšal podkopať integritu volieb a sľúbil, že ak sa vráti do Bieleho domu, bude iným typom prezidenta - prezidentom, ktorý nebude obmedzovaný kontrolnými mechanizmami amerického politického systému. Biden, ako píše NYT, sa označuje za kandidáta s najväčšou šancou vysporiadať sa s touto hrozbou tyranie a poraziť ju, pretože Trumpa porazil v roku 2020. "To už nie je dostatočné zdôvodnenie, prečo by tento rok mal byť demokratickou nomináciou Biden," súdi však denník.

Biden v rozprave potreboval presvedčiť verejnosť

NYT uvádza, že Biden v rozprave potreboval presvedčiť verejnosť, že dokáže zvládnuť enormné požiadavky najvyššieho úradu v ďalšom období. Nedá sa však podľa denníka ignorovať to, čo voliči videli: "Biden nie je tým mužom, ktorým bol pred štyrmi rokmi." V rozprave bol podľa denníka iba "tieňom" veľkého verejného predstaviteľa. Snažil sa vysvetliť, čo by mohol dosiahnuť v druhom volebnom období, mal však poťaž odpovedať na Trumpove provokácie, pohnať ho k zodpovednosti za klamstvá a zlyhania, a opakovane mal aj poťaž dokončiť vlastnú myšlienku.

Biden býval obdivuhodný prezident. Pod jeho vedením krajina prosperovala, začala riešiť dlhodobé problémy aj hojiť rany, spôsobené Trumpom. No teraz môže urobiť najväčšiu službu verejnosti oznámením, keď nebude ďalej usilovať o znovuzvolenie, myslí si NYT. Teraz sa prezident podľa redakčnej rady pustil do neuváženého hazardu, hoci ďalší lídri Demokratickej strany sú lepšie pripravení a predstavujú energetickejšiu alternatívu voči druhému Trumpovmu obdobiu. Nie je dôvod, aby strana riskovala, vyzval denník a dodal, že v hre je príliš veľa, než aby bolo možné dúfať, že Američania prehliadnuť Bidenov vek a slabiny.

Viac o téme: USAPrezidentské voľbyNew York TimesJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu