Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Premiérku Kallasovú v prípade odchodu do EÚ nahradí minister pre klímu

Estónska premiérka Kaja Kallasová
Estónska premiérka Kaja Kallasová (Zdroj: SITA/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP)

TALLINN- Estónska reformná strana (RE) premiérky Kaje Kallasovej v sobotu nominovala ministra pre klímu Kristena Michala, ktorý Kallasovú nahradí v prípade jej vymenovania do funkcie šéfky zahraničnej politiky Európskej únie. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry DPA.

Výkonný výbor tejto liberálno-konzervatívnej strany prijal rozhodnutie jednomyseľne. Michal sa poďakoval strane za prejavenú dôveru a prisľúbil, že bude dôstojne zastávať túto funkciu. Zdôraznil, že jeho prioritou bude národná bezpečnosť Estónska.

archívne video

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vidí možnosti spolupráce s Estónskom (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Kallasovej vláda je pevným zástancom Ukrajiny v boji proti ruskej agresii a podporuje tvrdú politiku voči Moskve. Kallasovú (47) v tomto roku pridali na zoznam osôb hľadaných ruským ministerstvom vnútra na základe obvinení z trestných činov.

Vedenie RE sa tiež rozhodlo preveriť súčasnú koaličnú dohodu, ktorá zahŕňa Sociálnodemokratickú stranu (SDE) a liberálne Estónsko 200 ako mladších partnerov. Kallasovú vo štvrtok na samite v Bruseli zvolili za novú šéfku zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ. Potvrdenie jej funkcie závisí ešte od hlasovania v novom Európskom parlamente.

Kallasová, prvá žena na poste estónskej premiérky, plánuje pred svojou rezignáciou zastupovať svoju krajinu na samite NATO, ktorý sa bude konať 9.-11. júla vo Washingtone. Kremeľ na menovanie Kallasovej reagoval s nevôľou, pričom uviedol, že ak sa stane novou šéfkou diplomacie EÚ, tak beztak už zlé vzťahy Bruselu s Moskovu sa ešte zhoršia.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil Kallasovú za Rusku "dobre známu svojimi absolútne neprijateľnými a niekedy extrémne rusofóbnymi výrokmi". Zároveň dodal, že estónska premiérka dosiaľ nijako nevynikla diplomatickými schopnosťami.

Viac o téme: OdchodEstónskoEurópska úniaKaja KallasováKristen Michal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu