Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala balistickú strelu s viacerými hlavicami

Návštevník sa pozerá na severokórejskú stranu z pozorovateľne zjednotenia v juhokórejskom meste Paju v utorok 25. júna 2024.
Návštevník sa pozerá na severokórejskú stranu z pozorovateľne zjednotenia v juhokórejskom meste Paju v utorok 25. júna 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

PCHJONGJANG - Severná Kórea (KĽDR) údajne úspešne otestovala balistickú strelu schopnú niesť viaceré hlavice. Informovala o tom vo štvrtok štátna tlačová agentúra KCNA. Podľa Južnej Kórey ide pravdepodobne o podvod s cieľom zakryť nevydarený štart. Soul zároveň hlásil ďalšie balóny s odpadkami.

Test rakety sa podľa KCNA uskutočnil v stredu - v deň, keď juhokórejská armáda tvrdila, že KĽDR vystrelila zrejme hypersonickú strelu zo svojho východného pobrežia, ale vybuchla vo vzduchu v počiatočnej fáze letu.

archívne video

Kim Čong-un sa zúčastnil slávnostného položenia základného kameňa výstavby 10 000 bytov (Zdroj: profimedia.sk)

Naopak, KCNA uviedla, že strele sa podarilo oddeliť bojové hlavice, ktoré boli presne navádzané na tri vopred stanovené ciele. "Zámerom bolo zabezpečiť schopnosť ničiť jednotlivé ciele pomocou viacerých hlavíc," píše sa v jej vyhlásení.

"Severná Kórea dnes niečo zverejnila, ale domnievame sa, že ide len o klamstvo a zveličovanie," uviedol hovorca zboru náčelníkov štábu juhokórejskej armády. Zverejnené snímky, ktoré údajne zachytávajú stredajší test, označil za zrejme vyfabrikované alebo prevzaté z iného štartu.

Južná Kórea, Spojené štáty a Japonsko vypustenie Pchjongjangu odsúdili ako porušenie rezolúcií prijatých Bezpečnostnou radou OSN a označili to za "bezpečnostnú hrozbu". Trojica štátov zároveň po minulotýždňovom summite severokórejského a ruského vodcu - Kim Čong-una a Vladimira Putina - varovala pred ďalšími provokáciami KĽDR. Lídri počas prvej Putinovej návštevy KĽDR za posledných 24 rokov uzavreli dohodu o strategickom partnerstve.

Juhokórejská armáda ďalšej informovala, že KĽDR v noci poslala ďalších 180 balónov s odpadkami. Približne 70 z nich, ktoré zväčša niesli malé papieriky, dopadli v metropole Soul a v severnej časti provincie Kjonggi.

Medzi oboma Kóreami už dlhšie prebieha tzv. "balónová vojna". KĽDR posielaním týchto balónov vyjadruje svoj odmietavý postoj k letákovým kampaniam smerovaným proti ich režimu. Jeden z juhokórejských aktivistov minulý týždeň potvrdil, že smerom na sever vypustil ďalšie balóny s propagandistickými letákmi.

Viac o téme: OdpadTestovanieSeverná KóreaJužná KóreaBalistická strela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu