Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Južná Kórea, Spojené štáty a Japonsko začali prvé spoločné vojenské cvičenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOUL - Južná Kórea, Spojené štáty a Japonsko začali vo štvrtok svoje prvé trojstranné vojenské cvičenie týkajúce sa viacerých oblastí, oznámil juhokórejský zbor náčelníkov štábov. Informovala o tom tlačová agentúrs Jonhap.

Trojdňové cvičenie s názvom Freedom Edge (Hrana slobody) sa začalo v medzinárodných vodách južne od juhokórejského ostrovného letoviska Čedžu po tom, ako sa šéfovia obrany týchto troch krajín začiatkom júna dohodli na priebehu manévrov v súlade s minuloročnou dohodou ich príslušných lídrov. Ide o súčasť úsilia o posilnenie bezpečnostnej spolupráce proti hrozbám zo strany Severnej Kórey, ktorá nedávno prehĺbila svoje vzťahy s Ruskom.

archívne video

Na Lešti pokračuje vojenské cvičenie Saber Strike 22 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Na cvičeniach sa zúčastňujú rôzne vojnové lode a lietadlá vrátane americkej lietadlovej lode USS Theodore Roosevelt, juhokórejského torpédoborca Sung-jong a japonského vrtuľníkového torpédoborca JS Ise.

"Freedom Edge vyjadruje vôľu Južnej Kórey, USA a Japonska podporovať trojstrannú interoperabilitu a chrániť slobodu v záujme mieru a stability v indo-tichomorskom regióne vrátane Kórejského polostrova," uviedol juhokórejský zbor náčelníkov štábov.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol, americký prezident Joe Biden a japonský premiér Fumio Kishida sa vlani v auguste počas stretnutia v Camp Davide dohodli na pravidelných "každoročných, pomenovaných a viacdoménových" trojstranných vojenských cvičeniach, ktoré budú súčasťou úsilia o odradenie narastajúcich jadrových a raketových hrozieb zo strany KĽDR.

Minulý týždeň sa v Pchjongjangu uskutočnil samit severokórejského vodcu Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina, na ktorom títo dvaja lídri podpísali zmluvu o "komplexnom strategickom partnerstve", ktorá vyzýva na vojenskú pomoc v prípade napadnutia jedného z nich. Soul, Washington a Tokio rozširujúcu sa vojenskú spoluprácu medzi Moskvou a Pchjongjangom spoločne odsúdili.

Viac o téme: Vojenské cvičenieUSAJaponskoJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu