Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Zavraždenej novinárke Politkovskej udelili cenu za demokraciu

Annu Politkovskú zastrelili v októbri minulého roku v Moskve.
Annu Politkovskú zastrelili v októbri minulého roku v Moskve.

WASHINGTON - Zavraždená ruská novinárka Anna Politkovská dostala cenu za demokraciu, ktorú každý rok udeľujú v USA. Tento rok ocenili novinárov, ktorí riskujú svoje životy v snahe priniesť pravdivé informácie.

Agentúru AFP o tom informovali americkí predstavitelia. Cenu v mene Politkovskej prijala na utorkovej ceremónii vo Washingtone jej kolegyňa z ruského denníka Novaja Gazeta Elena Mišilinová.

"Toto je veľmi cenné uznanie a pre Annu aj pre nás je veľmi dôležité. A pre nás v (denníku) Novaja Gazeta je ešte cennejšie, pretože Anna sa od svojej smrti stala pre nás niečím ako patrónkou," povedala Mišilinová, ktorá dodala, že za posledných sedem rokov zavraždili troch novinárov denníka Novaja Gazeta. Novinári denníka sa viac ako iní venovali vojne v Čečensku a tragédii v Beslane.

Annu Politkovskú zastrelili v októbri minulého roku v Moskve. Patrila medzi najrešpektovanejšie postavy ruskej žurnalistiky. Preslávila sa najmä kritikou prezidenta Vladimíra Putina a vojny v Čečensku. V knihe o čečenskom konflikte zdokumentovala násilnosti proti civilnému obyvateľstvu, ktorých sa masovo dopúšťali ruské jednotky.

Predseda organizácie Národnej nadácie pre demokraciu (National Endowment for Democracy - NED) Vin Weber, ktorá cenu udeľuje, povedal, že tohtoročnými oceneniami chceli poukázať na "odvahu novinárov, ktorí riskujú všetko", len aby priniesli pravdivé informácie ľuďom v krajinách s "obmedzenou slobodou tlače".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu