Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Exminister zdravotníctva Krajčí nešetrí kritikou: Pre vládu Roberta Fica hrozí odchod takmer 2500 lekárov

Marek Krajčí
Marek Krajčí (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Exminister zdravotníctva a poslanec Národnej rady SR Marek Krajčí (Slovensko, Za ľudí, KÚ) kritizuje vládu Roberta Fica (Smer-SD), že pre jej kroky hrozí odchod takmer 2500 lekárov zo slovenských nemocníc. Trvá na tom, aby vláda zdravotníkom nesiahala na rast platov. Informoval o tom hovorca hnutia Slovensko Matúš Bystriansky.

"Lekárski odborári oznámili, že vyše 2400 lekárov z kľúčových oddelení nemocníc je pripravených podať výpovede. K tomuto kroku ich donútila vláda Roberta Fica, ktorá im siaha na mzdy bez akejkoľvek konštruktívnej diskusie s nimi. Vláda má takisto snahu transformovať štátne nemocnice na akciové spoločnosti, v čom odborári vidia veľké riziko," poznamenal Krajčí. Hnutie Slovensko podľa jeho slov trvá na tom, aby vláda nesiahala zdravotníkom na rast platov a upustila aj od návrhu transformovať nemocnice na akciové spoločnosti.

VIDEO

Lekári z nemocníc sú pripravení podať hromadné výpovede do konca októbra (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Dohoda so zdravotníkmi

Pripomenul, že poslanci Smeru-SD a Hlasu-SD pred dvomi rokmi hlasovali za dohodu so zdravotníkmi, vďaka ktorej sa situácia v zdravotníctve upokojila a zastabilizovala. "Všetci zdravotníci mali okrem iného aj garantovanú valorizáciu platov. Vláda Roberta Fica sa však rozhodla ísť cestou destabilizácie, porušenia dohôd so zdravotníkmi a okrem toho, že siaha na mzdy zdravotníkov, snaží sa medzi nich vraziť klin," poznamenal Krajčí. Skritizoval tiež, že nebyť nátlakových akcií zo strany zdravotníkov, vláda by s nimi ani nekomunikovala.

Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský v utorok na tlačovej konferencii informoval, že viac ako 2400 nemocničných lekárov je pripravených podať výpovede do konca októbra. Medzi hlavné požiadavky zdravotníkov patrí dodržiavanie memoranda podpísaného v roku 2022.

Viac o téme: LekáriVýpovedeMarek KrajčíHnutie Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu