Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Koaličná kríza vrcholí: Hlas tlačí na Fica, chce stretnutie koaličných lídrov! Danko ponúka svoju funkciu

AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA – Spor medzi stranami SNS a Hlas-SD nie je ani zďaleka zažehnaný. Premiér Robert Fico sa rozhodol verejne celú záležitosť nekomentovať a tvrdí, že hádky sú v každej rodine. Predstavitelia oboch strán zatiaľ pokračujú v odkazoch cez médiá. Na utorkové popoludnie obe strany zvolali tlačové brífingy.

Ako prvá mala mať brífing ešte o 14-hodine SNS, potom, čo Hlas-SD zvolal brífing na 16. hodinu však národniari otočili a tlačovku sa rozhodli urobiť až neskôr, o 17:30. Ako prví sa teda pred novinárov postavili ministri a poslanci Hlasu. Slovo si zobral ich predseda a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, ktorý uviedol, že sa chcú biť za ľudí a nie medzi sebou. „Nezaujímajú nás mocenské hry a ani akékoľvek súboje, ktoré by v koalícii z môjho pohľadu ani nemali existovať,“ povedal po predsedníctve strany. SNS pripomenul, že sú síce dôležitou, no stále najmenšou koaličnou stranou. 

Poslanci zo strany Hlas-SD o situácii v koalícii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Súčasná vláda podľa neho nemá alternatívu. Taktiež uviedol, že koalícia vie spolupracovať a ako príklad uviedol nedávne povodne, kedy krízové situácie riešil spoločne s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom, ktorý je nominantom SNS. No zároveň Andrejovi Dankovi odkázal, že sa nebude nečinne prizerať, ako sa snaží rozbiť túto vládu. „Odmietame naďalej tolerovať osobné a predovšetkým nepravdivé útoky na našich ministrov," uviedol. Pripomenul tiež dôležitosť kľúčových rezortov, ktoré má jeho strana a ich ministri vo svojich rukách, čo sa týka pomoci ľuďom.

Hlas-SD je podľa jeho slov stabilnou súčasťou koalície, no sú tiež pripravení na okamžitú a tvrdú reakciu ako na členov opozície, tak aj na členov koalície. „Andrej Danko si musí uvedomiť, že jeho pokusy o destabilizáciu a rozbitie vládnej koalície - aj keď pevne verím, že to nemyslí vážne - mu nijak nepomôžu stať sa predsedom NR SR,“ uviedol. Pripomenul, že podľa koaličnej zmluvy funkcia patrí ich strane. „Nenecháme sa vydierať,“ odkázal. "Naopak, takéto kroky len zhoršujú jeho politikckú pozíciu a narúšajú fungovanie koalície," tvrdí Šutaj Eštok. 

Koaličná kríza vrcholí: Hlas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Od Roberta Fica žiada, aby v čo najkratšom čase zvolal stretnutie všetkých koaličných lídrov. Ak to nebude úspešné, tak sa chce Andreja Danka opýtať, aký význam má koalícia, kde neplatia elemntárne dohody, a ktorá nedokáže presadzovať zákony, ktoré majú pomôcť ľuďom.

Koaličná kríza vrcholí: Hlas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Danko dáva do hry svoju funkciu 

Andrej Danko tvrdí, že ak to pomôže situácii vo vládnej koalícii, je ochotný nezastávať ani funkciu podpredsedu Národnej rady SR. Deklaruje, že SNS je jednotná a nerozbije vládu. Odmieta obvinenia Hlasu-SD, že jeho strana destabilizuje koalíciu. Danko nemá záujem o funkciu predsedu NR SR, aktuálne nechce túto tému riešiť. SNS je podľa neho ochotná podporiť konsolidačný balíček, no pri jeho zostave chce hájiť záujmy svojich voličov.

"Ak to koalícii pomôže, Andrej Danko nemusí byť ani podpredseda parlamentu," povedal Danko na utorkovej tlačovej konferencii v reakcii na vyjadrenia Hlasu-SD. Jeho šéf Matúš Šutaj Eštok Dankovi predtým odkázal, že jeho pokusy o destabilizáciu koalície mu nepomôžu stať sa predsedom parlamentu. Danko podľa svojich slov rešpektuje Petra Žigu v tejto pozícii, ktorý je ako podpredseda parlamentu za Hlas-SD poverený jeho riadením. "Nemám záujem o funkciu predsedu Národnej rady SR a riešiť to v tejto etape. Vyprosím si od Hlasu-SD útoky, že SNS rozbíja túto vládu," dodal.

SNS o situácii v koalícii: Danko hovorí o vzdaní sa funkcie predsedu parlamentu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Šéf SNS tiež kritizoval prezidenta Petra Pellegriniho za to, že sa zapája do koaličných bojov. Odkázal mu, že sa stal prezidentom aj vďaka hlasom voličov SNS. Očakáva, že sa mu hlava štátu ospravedlní. Dodal, že sa snaží, aby vzťahy s Hlasom-SD boli dobré.

Danko tvrdí, že nominanti SNS vo vláde si robia svoju prácu, preto má právo sa pýtať, ako chcú ušetriť ministri nominovaní Hlasom-SD. SNS podľa Danka podporuje Hlas-SD pri plnení ich programu. "Ak má poslanecký klub SNS hlasovať za zákony, ktoré prídu pri konsolidácii, dovolíme si povedať, že aj my máme svojich voličov a ľudí, ktorí nám dali dôveru," dodal. Voliči sa podľa neho pýtajú, prečo by mali platiť za prešľapy vlád z minulého volebného obdobia.

Viac o téme: KoalíciaMatúš Šutaj EštokHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu