Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Slovensko ostáva jednou z najkonzervatívnejších krajín: Hotovosť a bankové vklady tvoria takmer polovicu majetku Slovákov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Pomer hotovosti a bankových vkladov na celkovom finančnom majetku slovenských domácností sa v minulom roku dostal pod hranicu 50 %. Aj napriek zníženiu však ostáva Slovensko jednou z najkonzervatívnejších krajín v oblasti zhodnocovania úspor v rámci Európskej únie (EÚ). Na základe údajov Eurostatu na to upozornil makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

"Slováci majú v hotovosti a na bankových vkladoch tradične jeden z najvyšších pomerov celkového finančného majetku v EÚ. V roku 2023 tvorili vklady a hotovosť 47 % finančného majetku Slovákov. Zvyšok prostriedkov máme rozložený medzi investičnými produktmi (24 %) a poistnými, resp. penzijnými riešeniami (20 %)," priblížil analytik. Z pohľadu celkového majetku predstavujú stále jeho najväčšiu časť nehnuteľnosti.

Napriek obnovenému rastu retailových vkladov došlo vlani k výraznému posunu v pomere vkladov a hotovosti na celkovom finančnom majetku. Podiel najlikvidnejších aktív klesol oproti roku 2022 o 3 percentuálne body (p. b.), v porovnaní s rokom 2021 bol nižší o 5 p. b. "Aj naďalej však ostávame v ukladaní a zhodnocovaní finančných prostriedkov medzi konzervatívnejšími krajinami EÚ, čím sa naše domácnosti pripravujú o časť výnosov, ktoré by mohli získať zo širokej škály investičných nástrojov," upozornil Kočiš. V roku 2022 mali z celej únie vyšší pomer hotovosti a vkladov na majetku ako SR iba štyri krajiny. Po tom, ako budú známe údaje za rok 2023 za všetky štáty, bude takýchto krajín podľa analytika o niečo viac.

Viac o téme: BankyHotovosťInvestovanieVkladySlováci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu