Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

AKTUÁLNE V tomto kraji vyhlásili mimoriadnu situáciu: Počasie bolo neúprosné! Vznikli obrovské škody

V Nitre a celom kraji vyhlásili mimoriadnu situáciu Zobraziť galériu (4)
V Nitre a celom kraji vyhlásili mimoriadnu situáciu (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

NITRA - Vo viacerých mestách Nitrianskeho kraja je po búrkach a výdatnom daždi, ktoré zasiahli región v stredu podvečer, vyhlásená mimoriadna situácia. V Komárne je zatopených viacero lokalít, zasahujú všetky záchranné zložky aj zložky komárňanských vodární a kanalizácií KOMVaK, informoval riaditeľ spoločnosti Patrik Ruman. "Všetky čerpacie stanice fungujú na 100 percent, všetky čerpadlá sú pustené, odčerpávame vodu," povedal.

Podľa slov Rumana pracovníci vodární a kanalizácií v priebehu dňa urobili servis na všetkých retenčných nádržiach, prečistili kanalizáciu pri budove Matice slovenskej aj pri hoteli Európa, čo sú hlavné tepny mesta. "Kanalizácia jednoducho nestíha, rovnaká je situácia v okolitých mestách," zhodnotil situáciu Ruman.

archívne video

Silná búrka v Bratislave (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

V Nových Zámkoch zostali počas búrky niektoré lokality bez elektriny. Voda zatopila pivnice rodinných domov i panelákov. Pod vodou sú viaceré ulice v meste aj podchody pod mostami v okolí železničnej stanice. Búrka neobišla ani termálne kúpalisko Štrand, ktoré zostane vzhľadom na aktuálny stav zatvorené minimálne vo štvrtok 27. júna. "Pracujeme na tom, aby sme čo najskôr odstránili vzniknuté škody," potvrdila spoločnosť Novovital, ktorá kúpalisko spravuje. Zároveň vyzýva občanov, aby im nahlasovali škody vzniknuté v meste, čím urýchlia ich odstraňovanie.

Poliklinika Chrenová

Uverejnil používateľ Natalia Kuzina Streda 26. júna 2024

Mimoriadna situácia bola vyhlásená aj v mestskej časti Vrábeľ v Dyčke. Na mieste zasahovali dobrovoľní hasiči. "Situáciu v meste Vráble a v častiach Dyčka a Horný Ohaj neustále monitorujeme v spolupráci s Mestskou políciou Vráble a príslušníkmi Dobrovoľného hasičského zboru Dyčka," potvrdila radnica.

V Nitre a celom kraji vyhlásili mimoriadnu situáciu
Zobraziť galériu (4)
V Nitre a celom kraji vyhlásili mimoriadnu situáciu  (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa po intenzívnych lejakoch na Podunajsku úhrn zrážok za posledných šesť hodín pohybuje ojedinele aj na úrovni okolo 100 milimetrov v Hurbanove či Nitre. "Takto vysoké krátkodobé úhrny zrážok zákonite spôsobujú v exponovaných miestach sprievodné povodňové javy menšieho či väčšieho rozsahu. Lokálna búrková činnosť bude počas noci pokračovať," upozornil SHMÚ.

Primátor vyhlásil mimoriadnu situáciu v Nitre

Primátor Nitry Marek Hattas vyhlásil mimoriadnu situáciu v krajskom meste. Dôvodom sú škody, ktoré spôsobila prietrž mračien a vytrvalý dážď. Tie zasiahli mesto v stredu podvečer. "Škody na verejnom aj súkromnom majetku sú mimoriadne vysoké. Momentálne môžem konštatovať, že neevidujeme následky na životoch a pevne verím, že to tak aj zostane," skonštatoval primátor.

V Nitre a celom kraji vyhlásili mimoriadnu situáciu
Zobraziť galériu (4)
V Nitre a celom kraji vyhlásili mimoriadnu situáciu  (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

V meste bezprostredne po zistení závažnosti situácie zasadal Krízový štáb mesta Nitra. Podľa Hattasa sú v celom meste zaplavené a poškodené miestne komunikácie, zaplavené rodinné domy a pozemky vodou a bahnom. V mestskej časti Kynek opäť zasahujú príslušníci Hasičského a záchranného zboru, v ulici Nad Hrabinou odčerpávajú vodu z miestnej komunikácie.

Uverejnil používateľ Radka Kondra Streda 26. júna 2024

V mestských častiach Dražovce a Zobor je vytopená pivnica v kultúrnom dome v Dražovciach, na Dobšinského ulici sú na komunikácii naplavené kamene a vytekajúce splašky, na Kláštorskej ulici sa prepadáva chodník. V lokalite sú vytopené pivnice rodinných domov.

V Nitre a celom kraji vyhlásili mimoriadnu situáciu
Zobraziť galériu (4)
V Nitre a celom kraji vyhlásili mimoriadnu situáciu  (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

V Starom Meste sú zaplavené garáže, parkovisko a miestna komunikácia na Vodnej, na Kalinčiakovej sú zatopené rodinné domy a vyplavené splašky kanalizácie. Pod železničným priecestím na Staničej ulici je prepadnutá vozovka, v križovatke Štefánikova a Štúrova ulica sú praskliny v asfalte miestnej komunikácie. Na Mostnej ulici je zaplavené detské ihrisko, podjazd pod R1A z Napervillskej ulice na Zobor je zaplavený a neprejazdný.

V mestskej časti Chrenová voda vytopila Študentský domov Zobor, poškodila a zaplavila miestne komunikácie. V Janíkovciach sú zaplavené miestne komunikácie, domy a záhrady, v kultúrnom dome zateká do sály. V mestskej časti Čermáň je poškodená vozovka na križovatke ulíc Kostolná - Hlboká. Na Železničiarskej, Hanulovej a Golianovej ulici zostalo nefunkčné verejné osvetlenie, zhrnul aktuálne škody Hattas.

Viac o téme: ZáplavyMimoriadna situáciaBúrkyNitraNitriansky kraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu