Štvrtok26. september 2024, meniny má Edita, zajtra Cyprián, Damián

Sneh preboril strechu leteckého múzea!

Železná konštrukcia poškodila lietadlá v prezidentskej zbierke múzea.
Železná konštrukcia poškodila lietadlá v prezidentskej zbierke múzea.

KOŠICE - Strecha nevydržala nápor ťažkého snehu. Preboril ju a železná konštrukcia poškodila lietadlá v prezidentskej zbierke košického Leteckého múzea.

Škody ešte nie sú vyčíslené, no otvorenie expozície v apríli to neohrozí. Sneh sa preboril v utorok podvečer, keď v expozícii našťastie neboli zamestnanci. „Objavili sme to na druhý deň ráno,“ uviedol zamestnanec Miroslav Hájek.

Okrem dvojplošníka AN-2 sa mierne poškodila aj stíhačka F-5. Prvé lietadlo sa do prezidentskej zbierky dostalo ako dar nemeckej firmy, druhé je z Grécka. „Konštrukcia, ako aj špeciálna plachta ešte sú v záruke. Dodávatelia si to pozreli a opravia to. Prebieha vyšetrovanie, čo bolo príčinou. Pravdepodobne bola chyba v lane a nosník sa potom vytočil, čím pretrhlo plachtu,“ myslí si riaditeľ Technického múzea Eugen Labanič.

Vzniknutá situácia ho mrzí, no v apríli by už malo byť všetko v poriadku. „Technológia plachty umožňuje záťaž až 50 centimetrov snehu, čo rozhodne nebolo. Radšej tam teraz pošleme horolezcov, aby zo zvyšných častí poodhadzovali sneh. Lietadlá zreštaurujeme, našťastie máme ešte jeden taký istý dvojplošník,“ dodala riaditeľ Labanič.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu