Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Automobilová kríza v Česku zatvára prvé fabriky: O prácu príde cez tisíc ľudí! Aká je situácia na Slovensku?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/ Lukáš Grinaj)

PRAHA/BRATISLAVA – Výrobca sedadiel pre automobily Adient uzavrie dva závody v Česku. V najbližších dvoch rokoch tak o prácu postupne príde 1 100 ľudí. Firma týmto krokom reaguje na zmeny v automobilovom priemysle. Spoločnosť pôsobí aj na Slovensku, kde zamestnáva 2 700 ľudí. U nás je však aktuálne situácia rozdielna a Adient naopak nových pracovníkov naberá.

"Automobilový priemysel sa výrazne premieňa, a dodávatelia sa tak musia popasovať so zásadnými výzvami, ako je prechod na e-mobilitu, narušenie dodávateľského reťazca, ekonomická nestabilita a znížený dopyt spotrebiteľov," uviedla k dôvodom reštrukturalizácie výroby za Adient Petra Miterová. Adient čelí podľa nej v Európe, na Blízkom východe a v Afrike významnému dlhodobému poklesu objemu trhu. "Čo vedie k nutnosti ďalej zlepšiť a zefektívniť celkovú štruktúru nákladov," dodala.

V súvislosti s ukončením výroby príde o prácu 410 pracovníkov v Českej Lípe a ďalších 690 v neďalekej Stráži pod Ralskom. K poklesu dopytu sa podľa Miterovej pridávajú tiež rastúce náklady na pracovnú silu. Vzhľadom na nadbytočné kapacity v celom odvetví musí podľa nej Adient obnoviť rovnováhu svojich výrobných operácií v tejto oblasti, aby zabezpečil konkurencieschopnosť a celkové zdravie podniku.

Aká je situácia na Slovensku?

Na Slovensku je aktuálne situácia pre automobilky a ich priamych subdodávateľov priaznivejšia. „Veľmi záleží na tom, pre koho ktorý tunajší subdodávateľ pracuje,“ uviedol pre Denník N Ján Figeľ, finančný riaditeľ tuzemského biznisu francúzskeho výrobcu plastových dielcov Plastic Omnium.

“Ak je niekto subdodávateľom tuzemských automobiliek, má väčšiu istotu. No ak niekto robí pre nemecké automobilky, je to len otázka času, kedy bude musieť pristúpiť k redukciám, lebo nemecké automobilky musia výrobu jednoznačne zefektívniť,” dodáva zástupca investora. Kríza podľa neho môže dokonca tuzemským subdodávateľom priniesť nové zákazky, ktoré sa sem môžu presunúť z drahších častí Európy.

To je tiež prípad slovenského Adientu, ktorý na rozdiel od českých závodov, naberá nových zamestnancov do dvoch svojich prevádzok v Trenčíne aj Bratislave, keďže preberajú aktivity z iných častí Európy. Adient patrí k najväčším dodávateľom domáceho automobilového priemyslu s celkovo 2 700 zamestnancami.

Viac o téme: ČeskoPrepúšťanieAdientAutomobilová kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu