Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

PCB, ktoré vyrábali v Chemku Strážske, znižuje inteligenciu

Projektový manažér Martin Murín (vľavo) a primátor Strážskeho Vladimír Dunajčák.
Projektový manažér Martin Murín (vľavo) a primátor Strážskeho Vladimír Dunajčák. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE/STRÁŽSKE - Poruchy pečene, spomalenie rastu detí, choroby štítnej žľazy, sluchu či pokles inteligencie i degeneráciu spôsobujú toxické PCB látky. Tie sa v minulosti vyrábali v Chemku Strážske.

Za 25 rokov ich vyrobili 21-tisíc ton. Osud približne 2 700 ton nie je známy. Predpokladá sa však, že veľká časť sa dostala do vody a pôdy. Ich odstránenie je zložité a finančne náročné. Smernice EÚ nám ukladajú zneškodniť tieto látky najneskôr do roku 2010.

Polychlórované bifenyly (PCB) sa vodou cez kanál priamo z Chemka dostali do Laborca a odtiaľ do Zemplínskej šíravy. Tieto látky sa viažu v tuku. Preto ryby chytené v Laborci či Šírave kvôli vysokému obsahu týchto látok nemožno konzumovať. „Najviac sa prenášajú cez materské mlieko. Dajú sa však rozprášené vdychovať aj zo vzduchu,“ upozornila Darina Kobzová z ministerstva životného prostredia. Náklady projektu na likvidáciu PCB odpadu a vyčistenie kontaminovaných pôd predstavujú viac ako 20 miliónov dolárov. „Z toho polovica bude financovaná cez OSN a zvyšok je na Slovensku,“ spresnil projektový manažér Martin Murín.

Obyvatelia Strážskeho sa boja, že v rámci tohto projektu sa stanú akousi skládkou a následne likvidačnou zónou týchto škodlivých látok z celého sveta. Sú za ich likvidáciu, no v prvom rade tých, ktoré sú priamo u nich. „Ak má byť technológia na likvidáciu PCB v Chemku, tak nech je čo najďalej od obydlí,“ vyhlásil primátor Strážskeho Vladimír Dunajčák.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu