Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Koná sa Deň ozbrojených síl: Ponúka ukážky vojenskej techniky, prezident udelil štyri vyznamenania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BREZOVÁ PO BRADLOM - Ukážky bojov, vojenskej techniky i prezentáciu práce vojakov a vojačiek ponúka Deň ozbrojených síl, ktorý sa v sobotu koná v Brezovej pod Bradlom. Podujatie sa uskutočňuje aj za účasti prezidenta a hlavného veliteľa Ozbrojených síl (OS) SR Petra Pellegriniho a ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

Deň ozbrojených síl sa na Námestí gen. M. R. Štefánika začína slávnostným vojenským nástupom. Pre návštevníkov sú pripravené rôzne statické a dynamické ukážky vojenskej techniky a výzbroje. "Podujatie je určené nadšencom vojenskej techniky, ale aj širokej verejnosti. Okrem vojenských ukážok sme totiž pripravili aj bohatý sprievodný a kultúrny program," informoval Kaliňák.

archívne video

Orgány SR musia byť pripravené na jadrový incident na Ukrajine (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Jaroslav Bublinec)

Súčasťou programu bola aj ranná ekumenická omša, ktorú v evanjelickom kostole v Brezovej pod Bradlom celebrovali aj duchovní z ekumenickej služby ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR. "Pripravený je aj kultúrny program s vystúpeniami Petra Bažíka, kapely Peter Cmorik Band, Čarovných ostrohov a ďalších. Rodinám s deťmi je určené maľovanie na tvár, prezentácia práce Vojenského historického ústavu a ďalšie atrakcie," doplnili organizátori.

Ozbrojené sily pravidelne oslavujú svoj sviatok na konci septembra. "Vtedy si pripomíname prvé ozbrojené vystúpenie za sebaurčenia Slovákov. Práve v okolí Brezovej pod Bradlom zviedli dobrovoľníci pod velením Jána Francisciho 22. septembra 1848 svoju prvú víťaznú bitku," pripomenulo ministerstvo obrany.

Prezident udelil štyri vyznamenania

Ozbrojené sily (OS SR) sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR. Na oslavách Dňa ozbrojených síl v Brezovej pod Bradlom to v sobotu uviedol prezident a hlavný veliteľ OS SR Peter Pellegrini. Prezident vo svojom príhovore vyzdvihol kľúčovú úlohu ozbrojených síl pre obranu vlasti v časoch vojny na Ukrajine i v iných kútoch sveta. "Každý deň sa presviedčame, že mier a bezpečnosť nie sú samozrejmosťou. Že ide o hodnoty, ktoré musíme aktívne chrániť, predovšetkým pripravenosťou, materiálnou vybavenosťou a dobrou kondíciou ozbrojených síl. A tiež väzbami na našich spojencov v Severoatlantickej aliancii. Členstvo v nej poskytuje našej vlasti spoľahlivé bezpečnostné záruky. Také pevné, aké nikdy v minulosti nemala," skonštatoval Pellegrini.

Podľa prezidenta vstupovali OS SR do NATO v úplne inom stave, v akom sa v súčasnosti nachádzajú. "Prechádzajú dlhodobým procesom modernizácie, ktorý musí prekračovať rámec jedného volebného obdobia a mal by sa riadiť dlhodobým plánom, ktorý nebudú spochybňovať vlády podľa svojej politickej orientácie," zdôraznil. Počas vojenskej časti podujatia udelil Pellegrini štyri ďakovné medaily prezidenta za zásluhy o rozvoj spoločnosti v oblasti obrany a bezpečnosti SR, ako aj šírenie európskych a mierových hodnôt. P

revzali si ich náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko, náčelník Štábu pre operácie Generálneho štábu OS SR brigádny generál Ivan Balog a dva vojenské útvary: 46. krídlo generála M. R. Štefánika Kuchyňa a 57. samostatný oddiel Martin. Prezident okrem toho navštívil aj Národný dom Štefánikov a pozrel si jeho expozíciu. Oficiálne tiež otvoril podujatie pre verejnosť, ktorá mala možnosť vidieť v rámci osláv výstroj, výzbroj či technické vybavenie, ktorými aktuálne vojenské zložky v SR disponujú.

Viac o téme: VojnaRobert KaliňákPeter PellegriniDeň ozbrojených sílProgram
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu