Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Bude fungovať sieť X v Brazílii? Podľa sudcu ju obnovia až po zaplatení pokuty

Twitter
Twitter (Zdroj: SITA)

BRAZÍLIA - Brazílsky sudca v piatok vyhlásil, že po zaplatení pokuty vo výške 10 miliónov brazílskych realov (1,61 milióna eur) obnovia fungovanie sociálnej siete X v Brazílii, píše agentúra AFP a DPA.

Sudca Najvyššieho súdu Alexandre de Moraes v auguste nariadil vypnutie siete X v Brazílii po tom, ako Musk odmietol vymazať desiatky pravicových účtov, ktoré šírili konšpiračné teórie a dezinformácie, a následne nevymenoval právneho zástupcu v krajine, ako mu bolo nariadené. Muskova spoločnosť vo štvrtok uviedla, že vyhovela požiadavkám súdu, a požiadala o zrušenie zákazu pôsobenia v krajine, informovali tamojšie médiá.

archívne video

Ministerstvo chce optimalizovať sieť stredných škôl, bez ich zatvárania (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Sudca v piatok povedal, že platformu budú pokutou sankcionovať za to, že počas dvoch dní nedodržala nariadenie a používala server, ktorý umožnil dočasne obísť súdom nariadenú odstávku siete v celej krajine. Renomovaný sudca Moraes vedie s Muskom dlhodobý spor, ktorý je súčasťou jeho úsilia o potlačenie šírenia dezinformácií v Brazílii. V spore už momentálne ide o testovanie hraníc slobody slova a spoločenskej zodpovednosti firiem, píše AFP.

Sociálna sieť X mala pred zákazom, ktorý nadobudol účinnosť 31. augusta, v Brazílii vyše 22 miliónov používateľov. Musk Moraesa opakovane zmieňoval vo svojich príspevkoch na sociálnych médiách a označoval ho za "zlého diktátora" či "Voldemorta" v narážke na negatívnu postavu z Harryho Pottera.

Viac o téme: ObnovaPokuta BrazíliaSieť X
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu