Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Zabudnutý väzeň Peter Vallo sedel o 67 dní viac, ako podľa rozsudku mal

Peter Vallo pre chybu sudcu strávil vo väzení o dva mesiace viac, ako mal.
Peter Vallo pre chybu sudcu strávil vo väzení o dva mesiace viac, ako mal.

BRATISLAVA - Odsúdený Peter Vallo (37) zo Starej Turej strávil za mrežami ilavskej väznice o dva mesiace viac, ako mal. Dôvodom je chyba sudcu Okresného súdu v Trenčíne, ktorý ho v máji tohto roku odsúdil na štyri roky basy.

Do súhrnného trestu mu však započítal aj vykonaný trest a čas strávený vo väzbe, ktorý bol už vtedy o niekoľko mesiacov dlhší. Hneď po nadobudnutí právoplatnosti rozsudku mali Petra Valla prepustiť na slobodu. Stalo sa tak až o 67 dní neskôr! Keď rozsudok prišiel do ilavskej basy faxom!

Peter Vallo sám o sebe tvrdí, že nie je žiadne neviniatko. Za mreže sa podľa vlastných slov dostal za vlámačky. „Súhlasil som s tým rozsudkom, len aby ma pustili,“ povedal muž, ktorý v týchto dňoch pracuje na východe Slovenska. Sudca Okresného súdu v Trenčíne ho 29. mája poslal na štyri roky do basy, do súhrnného trestu mu započítal už aj čas, ktorý strávil vo väzbe a výkone trestu od roku 1998.

"Sudca, ktorý ma súdil, mi už v rozsudku dal menej, ako som vlastne sedel. A kým to kvôli byrokratom prišlo do Ilavy, tak som strávil za mrežami ďalšie tri a pol mesiaca," zdôraznil Vallo. Z basy ho mali pustiť po tom, ako rozsudok nadobudol právoplatnosť, teda 12. júla. Na slobodu sa však dostal až 17. septembra.

"Sudca po uplynutí lehoty nevyznačil na rozsudku právoplatnosť a vykonateľnosť do výroku o vine a treste, pretože omylom čakal, kým bude rozsudok doručený niekoľkým desiatkam poškodených. Predsedníčka Okresného súdu Trenčín už v septembri rozhodla o potrestaní sudcu a dvoch asistentiek senátu," povedal hovorca súdu Roman Tarabus.

Môže žiadať odškodné!

Peter Vallo teraz môže požiadať za každý deň strávený v base navyše o odškodné. "Je to zbytočné. Som rád, že som z basy von. Nie som žiadne neviniatko," povedal. Na druhej strane zákon by podľa neho mal platiť pre všetkých. "Ak ja niečo spravím zle, tak musím pykať. Malo by to platiť aj naopak," uzavrel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu