Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Politická strana prirovnala bratislavské nočné kluby k mešitám! Reakcia moslimov na Slovensku

(Zdroj: TASR – Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Neprehnali to už trochu?! Okresná organizácia strany Smer-SSD v Pezinku prijala správy o razii v bratislavskom nočnom klube Wax2, s radosťou. Zatiaľ, čo mladí ľudia, ktorí raziu zažili, opisovali hodiny strávené v nepohodlnej polohe s rukami nad hlavou a posmešné správanie policajtov, okresná organizácia celej akcii venovala oslavný status, v ktorom okrem iného prirovnala nočné kluby k mešitám.

„V podniku blízkom progresívnej politickej scéne sa konečne urobila razia!“ napísala okresná organizácia na sociálnej sieti. Uviedli tiež, že niektoré podniky v hlavnom meste sú „posledné roky semenišťom drog a progresívnej propagandy“ a na záver nočné kluby prirovnala k mešitám. „Vo Vallostane si vytvorili štát v štáte a kluby sú na úrovni moslimských mešít, kde sa táto mládež hecuje, fetuje a RADIKALIZUJE!“ písalo sa v statuse. Časť, v ktorej sa písalo o mešitách, bola po pár hodinách upravená. Dnes už status na stránke okresnej organizácie Smeru v Pezinku nenájdete.

archívne video 

Veľká razia na strednom Slovensku: Polícia zasahuje pre miliónové podvody, zatkla aj známe meno

Práve voči vyjadreniu týkajúcemu sa mešít, sa ohradila Islamská nadácia na Slovensku. „V tomto príspevku boli – pred dodatočnou úpravou – mešity prirovnané k nočným klubom spájanými s drogami a radikalizáciou. Takéto prirovnanie považujeme za hlboko neúctivé. Mešity sú pre takmer dve miliardy veriacich na svete miestom modlitieb, pokoja a duchovného rastu,“ uviedli. Spájať ich s negatívnymi javmi ako sú drogy a extrémizmus je podľa nich absolútne scestné. „Pýtame sa, či by si niekto dovolil takto označiť aj kostoly alebo posvätné miesta iných náboženstiev. Spomínané výroky prispievajú k šíreniu predsudkov a netolerancie v našej spoločnosti. Vyzývame preto autora týchto slov na verejné ospravedlnenie sa moslimskej komunite na Slovensku i vo svete,“ odkázali.

„Slovensko dnes deklaruje záujem o budovanie dobrých vzťahov s moslimskými krajinami, najmä v oblasti obchodu. Neúctivé a urážlivé vyjadrenia podkopávajú tieto snahy a neprispievajú k vytváraniu pozitívneho obrazu našej vlasti v očiach medzinárodného spoločenstva. Takto sa dobré vzťahy nebudujú. Islamská nadácia na Slovensku bude aj naďalej presadzovať hodnoty porozumenia, tolerancie a mierového spolužitia medzi všetkými obyvateľmi našej krajiny a odmieta zneužívanie viery na plytké politické šarvátky,“ dodali.

Smeráci vysvetľujú, že to mysleli inak 

Okresná organizácia Smeru v Pezinku pre Topky.sk uviedla, že danú pasáž odstránil jeden z adminov sietí nakoľko hrozilo jej vytrhnutie z kontextu a nie presného slovného spojenia. Tiež uviedli, že v texte bolo vhodné napísať "niektoré mešity". "Myslené boli tie kde sa radikalizujú mladí ľudia v niektorých štátoch. Mešity zatvárali Francúzsko, Nemecko, Rakúsko a iné západné štáty," uviedli. 

"Máme výborné vzťahy s ľuďmi z arabského sveta - Palestínčanmi, Sýrčanmi a inými. Príspevok mal oceniť prácu polície, nič viac. Z kontextu vyplýva, že nebolo cieľom dotknúť sa moslimov, naopak, súcitíme s nimi v konfliktoch v Gaze, Libanone či Sýrií a dokonca sa naši členovia zapojili do pomoci Gaze," tvrdia.


"Aj týmto vyjadrujeme plnú podporu priateľským národom Palestíny, Libanonu či Sýrií bezohľadu na politické názory v ich ťažškej situácií. Zhodnou okolností sme v minulých dňoch uverejnili aj pozitívnu reakciu na aktuálne pridelené šnipendiá študentom z Palestíny. Pravidelne mapujeme aj situáciu na Blízkom východe a informujeme členov a sledovateľov stránok. Nikde nenájdete nič zlé na nikoho z titulu viery - či už Moslimov, alebo Kresťanov. Práve naopak!," dodali. 

Policajti zadržali niekoľko osôb

K razii v nočnom klube Wax2 došlo v noci z piatka na sobotu. Podľa polície bola zameraná na kontrolu vydávania príjmových dokladov ako aj problematiku e-kasy, pričom policajti prvého bratislavského okresu sa zamerali na odhaľovanie násilnej ako aj drogovej trestnej činnosti. Zaistené boli plastové vrecká s obsahom bielej kryštalickej látky ako aj viacero osôb.

Svedkovia razie však opisovali, že museli s rukami nad hlavou a otočení tvárami k stene stáť aj viac ako dve hodiny. Sťažovali sa tiež na nevhodné správanie zasahujúcich policajtov.

Viac o téme: RaziaMešitaNočný klubPolícia IslamSmer-SSDOkresná organizácia SMER - SSD Pezinok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu