Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Šokujúca dohra po útoku psa: Dôchodkyňa si spôsobila vážne zranenia, majiteľ teraz čelí následkom!

(Zdroj: Getty Images)

KLATOV - Českými médiami rezonuje prípad nevšedného súdneho rozhodnutia. Súd priznal 71-ročnej dôchodkyni tučné odškodné za to, že sa zľakla štekajúceho psa a padla na zem.

Prípad sa odohral piateho augusta ešte minulý rok, píšu novinky.cz. Dôchodkyňa kráčala po chodníku, keď sa k nej rozbehol pes bojového plemena. Pes na staršiu pani začal štekať. Ona sa zľakla a cúvla o niekoľko krokov. Pri cúvaní sa však potkla o obrubník a padla na zem. Po páde pocítila silnú bolesť a sama vstať nemohla. Dôchodkyňu musela odviezť záchranná zdravotná služba do nemocnice, kde zistili, že si pri páde zlomila stehennú a vretennú kosť (predlaktie). Rekonvalescencia trvala tri mesiace a počas nich pani nemohla chodiť inak ako o barlách. 

Tomáš Drucker: Navrhli sme niekoľko zmien v zákone o školách (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Podľa informácií zo súdu bol daným psom fenka kríženca amerického stafordširského teriéra a bandoga. Fenka utiekla cez nezaistenú bránku doma v mestkej časti Luby, kadiaľ dôchodkyňa práve prechádzala. Samotná seniorka pritom priznala, že sa psa zľakla. „Bežal priamo na mňa, bol vysoký, šiel z neho strach a rešpekt,“ vypovedala dôchodkyňa. Obžalovaný pri incidente bol, fenka mu utiekla, keď vyberal zo schránky poštu. Podľa vlastných slov na pani kričal, aby sa psa nebála, že je to ešte šteňa, že jej nič neurobí.

Žalobca pri súdnom konaní poukázal na mestskú vyhlášku, ktorá zakazuje voľný pohyb psov a zároveň sa zmienil, že bandog i staford patria medzi bojové plemená, pričom tieto psy musia mať v meste pri pohybe vo verejných priestoroch náhubok, čo pes v danej chvíli taktiež nemal.

Klatovský súd uložil majiteľovi psa 54-ročnému Radkovi Frankovi za ťažké ublíženie na zdraví z nedbalosti peňažný trest 20-tisíc českých korún (790 eur). Obžalovaný zároveň musí zaplatiť seniorke odškodné vo výške 630-tisíc korún (25-tisíc eur) a zaplatiť zdravotnej poisťovni (9900 eur) náklady za jej liečenie.

„Zranenie poškodenej bolo v priamej súvislosti s pochybením obžalovaného, ktorý neustrážil svojho psa... Poškodená doložila všetky nároky znaleckými posudkami...“ uviedol sudca Petr Sperk a dodal, že obžalovaný sa so štátnou zástupkyňou dohodol na vine a treste. Súd teda rozhodoval len o výške náhrady za nemajetkovú ujmu. Rozhodnutie súdu ešte nie je právoplatné a je možné sa voči nemu odvolať.

Viac o téme: PesČeská republikaOdškodnéútok psa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu