Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Všetko je inak! Nové pravidlá o zimných pneumatikách také prísne nie sú: Pokuty však hrozia po starom, varuje polícia

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V uplynulých dňoch sa objavili informácie o zmenách v pravidlách týkajúcich sa používania zimných pneumatík na Slovensku. Tie napokon ministerstvo vnútra vyvrátilo a naďalej bude možné povolené používať aj pneumatiky s označením M+S, M.S alebo M&S. Polícia zároveň apeluje na vodičov, aby boli pripravení na nadchádzajúce zimné obdobie a uistili sa, že ich vozidlá sú správne vybavené na jazdu v zimných podmienkach.

archívne video

Upozornenie pre motoristov: Je najvyšší čas prezuť pneumatiky (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Trenčiansky kraj )

Ministerstvo vnútra prostredníctvom sociálnych sieti upozorňuje, že je naďalej povolené používať pneumatiky označené horským štítom so snehovou vločkou (3PMSF), ktoré spĺňajú určité kritériá pre výkon na snehu a sú testované pre zimné podmienky. Rovnako sú ale stále povolené aj pneumatiky s označením M+S, M.S alebo M&S. Ide o pneumatiky s vylepšenými trakčnými vlastnosťami v blate alebo čerstvom alebo roztopenom snehu.

„Dôležité je však uviesť, že symbol 3PMSF znamená, že pneumatika bola testovaná a spĺňa určité kritériá pre výkon na snehu. Informuje vodičov, že pneumatiky sú vhodné na zimné podmienky, pričom ich výkon v snehových podmienkach bol overený podľa stanovených štandardov,“ uvádza rezort. Certifikáciu na používanie označenia M+S alebo horského symbolu mávajú tiež celoročné pneumatiky.

Kedy prezuť na zimné pneumatiky?

Zákon o cestnej premávke nestanovuje konkrétny dátum, od kedy musia byť osobné autá prezuté.  Hovorí, že ak sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza, vodič môže v cestnej premávke použiť motorové vozidlo kategórie M1 a N1, len ak je na všetkých nápravách vybavené zimnými pneumatikami. Pre autobusy a nákladné vozidlá platí povinnosť používať zimné pneumatiky aspoň na jednej hnacej náprave v období od 15. novembra do 31. marca.

Polícia ale vodičom odporúča prezuť na zimné pneumatiky v predstihu, pretože jazda s letnými pneumatikami pri nízkych teplotách môže byť nebezpečná. Používanie nevhodných pneumatík môže viesť k nebezpečným situáciám na cestách a kolíziám, čo môže ohroziť nielen vodiča, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky.

 

🚘 INFO PRE VODIČOV: PRAVIDLÁ O ZIMNÝCH PNEUMATIKÁCH SA NEMENIA ❌ Vo viacerých médiách sa objavili nesprávne a...

Posted by Ministerstvo vnútra SR on Tuesday, October 1, 2024

Za nedodržanie podmienok týkajúcich sa zimných pneumatík hrozí v blokovom konaní pokuta vo výške 50 eur, pričom v správnom konaní môže byť sankcia až 100 eur. Pri cestách do zahraničia polícia odporúča vodičom, aby si overili pravidlá používania zimných pneumatík v danom štáte.

Viac o téme: SnehZimné pneumatikyPrezutiePolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu