Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Japonsko chce mať s Čínou stabilné a konštruktívne vzťahy

Takeši Iwaja
Takeši Iwaja (Zdroj: SITA/AP Photo/Hiro Komae)

TOKIO - Nový japonský minister zahraničných vecí Takeši Iwaja v stredu vyhlásil, že Tokio chce "stabilný vzťah" s Čínou založený na spoločných záujmoch, avšak "to, čo potrebujeme presadiť, bude presadené". Informujú o tom správy z agentúr AFP a Reuters.

"Veríme, že budeme spoločne pracovať na tom, aby sme vybudovali konštruktívny a stabilný vzťah," povedal Iwaja na svojej prvej tlačovej konferencii po tom, ako ho v utorok do funkcie vymenoval premiér Išiba. Minister tiež uviedol, že dúfa, že so svojím čínskym partnerom Wangom I sa stretne "čo možno najskôr", o dátume sa však ešte nerozhodlo.

archívne video

Tokio - mesto kontrastov

Vzťahy medzi krajinami sa zhoršili, keďže Čina posilňuje svoju vojenskú prítomnosť okolo sporných území a Japonsko posilňuje väzby v oblasti bezpečnosti so Spojenými štátmi a ich spojencami. "Vidíme pokusy jednostranne zmeniť status quo v regióne východnej Činy, takže musíme vybudovať systém, ktorý takýmto pokusom dôrazne zamedzí," povedal Iwaja s tým, že sa "budú usilovať, aby sa Čína správala zodpovedne".

Iwaja tiež povedal, že ideu vzniku "ázijského NATO", ktorú priniesol nový premiér Šigeru Išiba, by bolo možné zvážiť v strednodobom až dlhodobom horizonte.

Viac o téme: VzťahyČínaJaponskoTakeši Iwaja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu