Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Britský premiér cestuje do Bruselu: Chce zlepšiť vzťahy s Európskou úniu

Keir Starmer
Keir Starmer (Zdroj: SITA/Benjamin Cremel/Pool Photo via AP)

LONDÝN - Britský premiér Keir Starmer v stredu navštívi Brusel s cieľom zlepšiť pobrexitové vzťahy s Európskou úniou, informuje o tom správa z agentúry AFP.

Britský premiér sa v Bruseli stretne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, šéfom Európskej rady Charlesom Michelom a predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolovou. Podľa vlastných slov chce s EÚ nadviazať pragmatickejší a vyspelejší vzťah.

archívne video

Šefčovič o britskom porušovaní medzinárodného práva s ohľadom na pobrexitovú dohodu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

O zámeroch svojej cesty Starmer zverejnil len málo podrobností a zároveň stanovil červené línie pre prípadné rokovania. Viackrát vylúčil možnosť opätovného vstupu do Európskej únie. Neplánuje ani rokovať o únijnom programe mobility mladých ľudí a zapojení sa do jednotného európskeho trhu.

Starmerova návšteva nasleduje po nedávnych bilaterálnych stretnutiach s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. V júli prijal niekoľkých vedúcich predstaviteľov na júlovom zasadnutí Európskeho politického spoločenstva.

Labouristická strana zvíťazila v júlových parlamentných voľbách a ukončila 14-ročnú vládu Konzervatívnej strany. Starmer je prvým labouristickým premiérom od referenda z roku 2016, v ktorom sa Briti rozhodli opustiť EÚ.

Viac o téme: Veľká BritániaEurópska úniaKeir Starmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu