Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Centimetre od tragédie! USA odtajnili VIDEO: Ruská stíhačka tesne minula americké lietadlo nad Aljaškou

Ruská stíhačka sa nebezpečne priblížila.
Ruská stíhačka sa nebezpečne priblížila. (Zdroj: x/NORAD)

WASHINGTON - Americká armáda v pondelok zverejnila video, ktoré podľa nej ukazuje nebezpečné správanie ruského stíhacieho lietadla Su-35 v blízkosti Aljašky. K incidentu došlo 23. septembra, keď americké lietadlá strážili hranice USA. Severoamerické veliteľstvo protivzdušnej obrany (NORAD) označilo manévre ruského lietadla za rizikové a neprofesionálne, pričom podľa nich mohli ohroziť bezpečnosť oboch strán.

Generálporučík amerického letectva Gregory Guillot na sociálnej sieti X zdôraznil, že manévre ruského Su-35 boli „nebezpečné, neprofesionálne a ohrozovali všetkých.“ Takéto správanie sa podľa neho nedá očakávať od profesionálneho vojenského letectva.

Nebezpečné priblíženie ruskej stíhačky (Zdroj: X/NORAD)

Ruská ambasáda vo Washingtone sa zatiaľ nevyjadrila k situácii, ako uviedla stanica NBC.

Deň po incidente, 24. septembra, NORAD oznámilo, že zaznamenalo štyri ruské lietadlá v blízkosti Aljašky. Tieto lietadlá však neprekročili hranice a zostali v medzinárodnom vzdušnom priestore. Podľa NORAD ide o bežnú aktivitu, ktorá sa pravidelne vyskytuje v aljašskej identifikačnej zóne protivzdušnej obrany a nepredstavuje hrozbu.

Ruské ministerstvo obrany následne oznámilo, že dva strategické bombardéry Tu-95MS uskutočnili plánovaný let nad neutrálnymi vodami Beringovho mora, neďaleko západného pobrežia Aljašky. Tento let, ktorý trval viac ako 11 hodín, sa odohral pod ochranou ruských stíhacích lietadiel Su-35S a Su-30SM.

Tento incident sa odohral práve v čase, keď bol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na návšteve v Spojených štátoch. Tam predstavil svoj „mierový plán“ a žiadal o zvýšenie americkej podpory Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii. Ukrajina žiada spojencov o dodávky zbraní s dlhým dosahom, ktoré by mohli zasiahnuť ruské územie. Na druhej strane, ruskí predstavitelia varovali, že ukrajinské útoky na Rusko pomocou západných zbraní by mohli viesť k jadrovej vojne.

Viac o téme: StíhačkaRuskoUSAAljaška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu