Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Husté sneženie komplikuje dopravu na Liptove

(Zdroj: TASR)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Prvé výdatnejšie sneženie skomplikovalo dopravu na Liptove. Všetky cesty v regióne boli počas dnešného popoludňajšieho sneženia zjazdné. Na vozovkách cez vysokohorské priechody Čertovica a Huty sa vyskytuje asi jeden centimeter hrubá vrstva kašovitého snehu. Vozidlá nákladnej dopravy pri prejazde Čertovicou musia používať snehové reťaze.

Podľa informácií Správy a údržby ciest v Liptovskom Mikuláši sneženie sťažuje jazdu motoristom. Zhoršuje viditeľnosť. Zatiaľ sa tam však nestala vážnejšia dopravná nehoda.

Podľa meteorológa však dnešné sneženie neznamená trvalejší nástup zimného počasia. Obyvatelia Trnavy, Piešťan, Bytče či Žiliny sa zatiaľ nemusia obávať súvislej vrstvy snehu, pretože ten by mal pri súčasných plusových teplotách vydržať maximálne niekoľko hodín.

Sneženie sa podľa meteorologických prognóz môže vyskytnúť i v nasledujúcom období, na snehové vločky by sa mali pripraviť napríklad v Prešovskom kraji.

"Sneženie trochu straší, s obavami to však netreba preháňať. Pokiaľ bude snežiť, tak to bude pri kladných teplotách. Môže sa niekde vytvoriť niekoľkocentimetrová vrstva snehu, ale nebude to mať dlhodobé trvanie," povedal ČTK meteorológ Peter Jurčovič.

Podľa neho môže sneženie pozvoľna prechádzať do daždivého počasia. Sneh s dažďom sa dnes miešal napríklad v okolí Nitry. Počas noci a v budúcich dňoch by malo snežiť predovšetkým na východnom a strednom Slovensku, na západe krajiny to vyzerá skôr na dážď. Cez víkend sa na viacerých miestach môže objaviť aj silný vietor.

"Počasie je však vrtkavé. Niekedy stačí iba polhodiny a môže napadnúť centimeter mokrého snehu a už to môže byť na cestách zlé. Treba s takýmito vecami rátať," pripustil Jurčovič.

Premenlivé počasie so snehovými či dažďovými prehánkami podľa neho môže trvať do polovice novembra. Potom by malo prísť k výraznejšiemu otepleniu, po ktorom sa priaznivé počasie udrží dlhšiu dobu. Na prelome rokov by však mohla zavládnuť tuhá zima.

Prvé husté sneženie sa tento rok objavilo na Slovenska pred viac než dvoma týždňami. Sneh vtedy skomplikoval dopravu na severe Slovenska. Polícia zaznamenala i viacero dopravných nehôd.

Podrobnejšie informácie o počasí >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu