Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Juščenko dnes v Bratislave podpíše dohodu o novom hraničnom priechode

Viktor Juščenko
Viktor Juščenko (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Ukrajinský prezident Viktor Juščenko dnes pricestuje na dvojdňovú návštevu Slovenska. V Bratislave podpíše dohodu o výstavbe nového cestného hraničného priechodu, stretne sa so slovenským prezidentom a predsedom parlamentu a vystúpi s prednáškou o Ukrajine a Európskej únii. Stretnutie s premiérom má naplánované na piatok.

Juščenko a slovenský prezident Ivan Gašparovič podpíšu dohodu o cestnom hraničnom priechode medzi obcami Čierna a Solomonovo, ktorý by mal byť dokončený v roku 2011. Hranica s Ukrajinou by sa mala ešte koncom tohto roka stať východnou hranicou schengenského priestoru. Zatiaľ čo občania Schengenu budú môcť v rámci EÚ cestovať bez hraničných kontrol, ukrajinská hranica by mala byť prísnejšie strážená.

Ukrajina má pre Slovensko strategický význam kvôli energetike. Okrem toho, že cez ňu vedú hlavné vetvy plynovodu a ropovodu z Ruska, Slovensko plánuje z Ukrajiny dovážať elektrickú energiu. Líder demokratickej "oranžovej revolúcie" Juščenko príde na Slovensko krátko po tamojších parlamentných voľbách, v ktorých tesne zvíťazili prozápadné politické strany.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu