Pondelok28. október 2024, meniny má Dobromila, zajtra Klára, Kiara

USA vyzývajú na vyšetrenie nezrovnalostí pri voľbách v Gruzínsku, informuje minister zahraničných vecí Blinken

Antony Blinken AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (2)
Antony Blinken (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool, File)

WASHINGTON – Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v nedeľu uviedol, že Spojené štáty sa pridávajú k výzvam pozorovateľov na úplné vyšetrenie správ o nezrovnalostiach pri voľbách v Gruzínsku. Tamojšia opozícia odmietla uznať víťazstvo vládnucej strany Gruzínsky sen, ktorá je považovaná za blízku Rusku.

"Vyzývame politických lídrov Gruzínska, aby dodržiavali zásady právneho štátu, zrušili právne predpisy, ktoré oslabujú základné slobody, a spoločne riešili nedostatky vo volebnom procese," uviedol Blinken vo vyhlásení.Šéf diplomacie USA poukázal na správy zahraničných a miestnych pozorovateľov o tom, že predvolebnú situáciu poznačilo kupovanie hlasov a zastrašovanie voličov zo strany Gruzínskeho sna.

Gruzínska volebná komisia oznámila, že v sobotňajších voľbách získal Gruzínsky sen vyše 54 percent hlasov. Volebný proces však sprevádzali tvrdenia o rozsiahlych podvodoch. Opozícia odmietla uznať výsledky a najsilnejšia opozičná aliancia Koalícia za zmenu avizovala, že do nového parlamentu nezasadne.Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v nedeľu povedala, že jej vlasť sa stala obeťou "špeciálnej operácie" hybridnej vojny Ruska. Vyzvala zároveň spoluobčanov, aby v pondelok večer v Tbilisi protestovali proti volebným výsledkom, ktoré označila za "totálne sfalšovanie a krádež" ich hlasov.

Na prešetrenie nezrovnalostí okolo hlasovania vyzval v nedeľu gruzínske úrady aj predseda Európskej rady Charles Michel.Voľby boli vnímané ako súboj medzi vládnucou stranou prehlbujúcou vzťahy s Ruskom a prozápadnou opozíciou usilujúcou sa o členstvo v EÚ. Gruzínsko je od decembra 2023 kandidátskou krajinou. V reakcii na prijatie "zákona o zahraničných agentoch" však Brusel v júli pozastavil prístupový proces a zmrazil desiatky miliónov eur finančnej pomoci.

Kremeľ odmieta obvinenia zo zasahovania do gruzínskych volieb

Kremeľ v pondelok ostro odmietol obvinenia, že zasahoval do volieb v Gruzínsku a obvinil externých aktérov zo snahy destabilizovať krajinu. USA a EÚ vyzvali na vyšetrenie nezrovnalostí vo víkendových parlamentných voľbách. 

USA vyzývajú na vyšetrenie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Georgian Dream party press service via AP)

"Rozhodne odmietame takéto obvinenia, ako viete, stali sa štandardom pre mnohé krajiny. Pri najmenšej veci okamžite obvinia Rusko zo zasahovania. Nie, to nie je pravda. K žiadnemu zasahovaniu nedošlo a obvinenia sú absolútne nepodložené," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Gruzínsku prezidentku zároveň obvinil zo snahy destabilizovať situáciu v krajine. K pokusom zasahovať do volieb podľa neho došlo zo strany európskych aktérov, nie Moskvy.Podľa oficiálnych výsledkov vo voľbách zvíťazila vládnuca strana Gruzínsky sen so ziskom takmer 54 percent hlasov. Opozícia na čele s prozápadnou prezidentkou Salome Zurabišviliovou výsledky volieb spochybňuje a upozorňuje na nezrovnalosti a viaceré incidenty počas volebného dňa.

Zurabišviliová obvinila Moskvu, že stojí za volebnými podvodmi v Gruzínsku. Podľa nej sú súčasťou "ruskej špeciálnej operácie" a vyzvala občanov, aby vyšli do ulíc. Niektoré opozičné strany vyzvali na opakovanie volieb a uviedli, že ich zvolení poslanci si neprevezmú mandáty.Medzinárodní pozorovatelia volieb na nedeľňajšej tlačovej konferencii vyjadrili obavy z "nerovných volebných podmienok, ktoré podkopávajú dôveru vo výsledky volieb." Podľa OBSE bolo pozorovaných viacero problémov, a to naprieč celou krajinou.Voľby boli vnímané ako súboj medzi proeurópskou opozíciou a čoraz autoritatívnejšou vládou Gruzínskeho sna, ktorú opozícia obviňuje z vedenia proruskej politiky. Oligarcha a faktický líder Gruzínskeho sna Bidzina Ivanišvili v predvolebnej kampani vyhlásil, že v prípade víťazstva vo voľbách zakáže opozičné strany.
 

Viac o téme: VoľbyVyšetrenieUSAGruzínskoAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu