Pondelok28. október 2024, meniny má Dobromila, zajtra Klára, Kiara

Šokujúci objav: Našla sa posledná vôľa zabitého vodcu Hamasu! TOTO nariadil svojim nástupcom

Jahja Sinwar bol vodcom Hamasu v Gaze.
Jahja Sinwar bol vodcom Hamasu v Gaze. (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

JERUZALEM - Šéf Hamasu Jahjá Sinwár (†61) vraj len krátko pred smrťou narýchlo napísal posledné pokyny svojim teroristickým bojovníkom na tri strany poznámkového papiera.

Jeho posledná vôľa: Hamas by si mal nechať izraelských rukojemníkov ako vyjednávaciu kartu a vymeniť ich za palestínskych väzňov. Sú „našou pákou“, napísal Sinwár, ktorý bol zabitý pri cielenom izraelskom útoku 16. októbra.

archívne video

Slovenská republika ponúkla vládnu letku na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy, oznámil prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Túto správu zverejnili noviny „Al Quds“ – jeden z popredných palestínskych denníkov so silnou palestínskou perspektívou. Izrael zatiaľ dokumenty nekomentoval.

Vodca Hamasu hovorí vo veršoch z Koránu

Podľa Al Quds boli posledné slová Sinwára adresované bojovníkom Hamasu spojené s náboženskými citátmi. Poznámky začínajú veršom z Koránu: „... A potom ich buď uvoľnite ako láskavosť, alebo ich nechajte vykúpiť.“ Myslia sa tým rukojemníci.

Citát je úryvkom z dlhšieho textu, ktorý hovorí: „Keď stretnete neveriacich v boji, odseknite im hlavy a potom: „Vezmite ich zajatcov, keď budú porazení. Keď sa bitka skončí, môžete ich prepustiť, s výkupným alebo bez neho. Toto je zákon."

V pokynoch Sinwár zdôrazňuje dôležitosť ochrany rukojemníkov - ale sotva zo súcitu: "Rešpektujte životy nepriateľských väzňov a držte ich, pretože sú pákou v našich rukách."

Zachytené aj v záznamoch: mená, vek a podrobnosti o všetkých známych rukojemníkoch – usporiadané podľa regiónu. Nie je však jasné, či existujú ďalšie stránky s iným obsahom, ktoré neboli zverejnené.

Sinwárova smrť môže priniesť pohyb do uviaznutých rokovaní okolo prepustenia rukojemníkov: V nedeľu odcestuje šéf izraelskej tajnej služby David Barnea (59) do Kataru, aby sa porozprával so šéfom CIA Williamom Burnsom (68) a katarským premiérom o prepustení.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (62) bol opatrne optimistický: Sinwárova smrť „možno vytvára príležitosť skutočne napredovať a dosiahnuť dohodu“.

Viac o téme: IzraelHamasJahjá Sinwár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu