Pondelok28. október 2024, meniny má Dobromila, zajtra Klára, Kiara

Mladík (25) umrel na nevyliečiteľné ochorenie: Zrazu prišiel šok! Rodina odhalila detaily o jeho TAJNOM živote

(Zdroj: YouTube/Netflix)

OSLO – Mats Steen sotva opustil svoj domov v posledných rokoch svojho života. Bojoval s Duchennovou svalovou dystrofiou (DMD), zriedkavým stavom, ktorý spôsobuje svalovú degeneráciu. Až do smrti vo veku dvadsaťpäť rokov jeho rodičia verili, že žije osamelý život. Potom však prišiel šok.

Krátko po jeho smrti však Trude a Robert Steenovci začali dostávať stovky e-mailov od neznámych ľudí, ktorí ich syna zrejme veľmi dobre poznali. Dozvedeli sa, že ich syn prežil spoločenský život prostredníctvom osobného blogu a online videohier. Mats, ktorý na svojom neuveriteľne intímnom blogu prezradil, že nebol zvyknutý na flirtovanie, zdieľal romániky s ostatnými hráčkami a dokonca zažil virtuálny bozk. Vďaka online svetu si vybudoval komunitu, kde na jeho hendikepe nezáležalo. Neuveriteľný dvojitý život Matsa zaznamenáva aj nový dokument na Netflixe s názvom „The Remarkable Life of Ibelin“.

Tam, kde na hendikepe nezáleží

Mats z nórskeho mesta Olso založil svoj blog Musings of life v júli 2013, keď bola jeho rodina na dovolenke v Španielsku. Keďže kvôli svojmu stavu nemohol cestovať, Mats napísal svoj prvý príspevok s názvom Môj útek, v ktorom prvýkrát opísal radosť, ktorú mal v Azerothu – svete, v ktorom sa odohráva väčšina videohry s názvom Warcraft. „Tam na mojom handicape nezáleží, môžem byť kým chcem. Cítim sa tam normálne,“ napísal vtedy 24-ročný mladík, informuje denník Daily Mail. Podelil sa o to, že zažíva chvíle, kedy má chuť plakať a všetko vzdať. Hranie videohier mu však ponúka únik od reality. „Spustím počítač a potom opustím tento svet. Nie je to obrazovka, je to brána kamkoľvek si vaše srdce zažiada,“ napísal.

Vo videohre si mohol osvojiť rôzne podoby, pričom vysvetlil, že bojoval so zlými silami, flirtoval so ženami a získaval priateľov aj nepriateľov. „V skutočnom živote som mal vtedy 17 rokov a nevedel som, ako sa čo i len priblížiť k dievčaťu. Byť hendikepovaní ovplyvní vašu sebadôveru,“ napísal. Vo videohre s ním však začalo flirtovať jedno dievča a dokonca jeho virtuálnu postavu aj pobozkala. „Zrazu ma pobozkala na líce a zmizla v lese. Bol to len virtuálny bozk, ale takmer som ho sám cítil,“ prezradil Mats.

Rodičia o tajnom živote netušili

Mats zomrel v nemocnici 18. novembra 2014. Trude a Robert dovtedy netušili, že ich syn ani zďaleka neviedol samotársky život. Keď oznámili jeho úmrtie na Matsovom blogu, začali im chodiť správy od ľudí, ktorí ich syna poznali. Dozvedeli sa tiež, že v online svete bol Mats známy pod menom Ibelin Redmoore. „Smutné na tom je, že sme ho veľmi dôrazne odsúdili za to, koľko času trávil v tomto svete,“ povedal Matsov otec Robert pre denník The Independent„Mats vo svojom stave pomohol toľkým ľuďom bez toho, aby mohol hýbať viac než len prstami. Predstavte si, čo by sme my ostatní mohli urobiť, keby sme sa nad tým skutočne zamysleli,“ dodal Robert.

Viac o téme: RodičiaVideohryOnline svetMats SteenNevyliečiteľné ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu