Pondelok28. október 2024, meniny má Dobromila, zajtra Klára, Kiara

USA vyzývajú na vyšetrenie nezrovnalostí pri voľbách v Gruzínsku, informuje minister zahraničných vecí Blinken

Antony Blinken Zobraziť galériu (2)
Antony Blinken (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool, File)

WASHINGTON – Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v nedeľu uviedol, že Spojené štáty sa pridávajú k výzvam pozorovateľov na úplné vyšetrenie správ o nezrovnalostiach pri voľbách v Gruzínsku. Tamojšia opozícia odmietla uznať víťazstvo vládnucej strany Gruzínsky sen, ktorá je považovaná za blízku Rusku.

"Vyzývame politických lídrov Gruzínska, aby dodržiavali zásady právneho štátu, zrušili právne predpisy, ktoré oslabujú základné slobody, a spoločne riešili nedostatky vo volebnom procese," uviedol Blinken vo vyhlásení.Šéf diplomacie USA poukázal na správy zahraničných a miestnych pozorovateľov o tom, že predvolebnú situáciu poznačilo kupovanie hlasov a zastrašovanie voličov zo strany Gruzínskeho sna.

USA vyzývajú na vyšetrenie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Georgian Dream party press service via AP)

Gruzínska volebná komisia oznámila, že v sobotňajších voľbách získal Gruzínsky sen vyše 54 percent hlasov. Volebný proces však sprevádzali tvrdenia o rozsiahlych podvodoch. Opozícia odmietla uznať výsledky a najsilnejšia opozičná aliancia Koalícia za zmenu avizovala, že do nového parlamentu nezasadne.Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v nedeľu povedala, že jej vlasť sa stala obeťou "špeciálnej operácie" hybridnej vojny Ruska. Vyzvala zároveň spoluobčanov, aby v pondelok večer v Tbilisi protestovali proti volebným výsledkom, ktoré označila za "totálne sfalšovanie a krádež" ich hlasov.

Na prešetrenie nezrovnalostí okolo hlasovania vyzval v nedeľu gruzínske úrady aj predseda Európskej rady Charles Michel.Voľby boli vnímané ako súboj medzi vládnucou stranou prehlbujúcou vzťahy s Ruskom a prozápadnou opozíciou usilujúcou sa o členstvo v EÚ. Gruzínsko je od decembra 2023 kandidátskou krajinou. V reakcii na prijatie "zákona o zahraničných agentoch" však Brusel v júli pozastavil prístupový proces a zmrazil desiatky miliónov eur finančnej pomoci.

Viac o téme: VoľbyVyšetrenieUSAGruzínskoAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu