Sobota26. október 2024, meniny má Demeter, zajtra Sabína

Gruzínci volia nové zloženie parlamentu: Rozhodnú o ďalšom smerovaní krajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Zurab Tsertsvadze)

TBILISI - V Gruzínsku sa dnes konajú parlamentné voľby, ktoré gruzínska opozícia a niektoré zahraničné médiá označujú za hlasovanie vyberajúce medzi Európou a Ruskom. Vládna strana Gruzínsky sen naopak hovorí o výbere medzi mierom a vojnou. Volebné miestnosti sa otvoria o 08: 00 (06: 00 SELČ) a zatvoria sa o 20: 00 (18: 00 SELČ). Krátko po zatvorení volebných miestností sa očakáva zverejnenie odhadov výsledkov - jedny oznámi vláda vedená stranou Gruzínsky sen a druhá opozícia, napísala agentúra Reuters.

Ako hlasovanie dopadne, dá sa ťažko odhadovať. Existuje len málo spoľahlivých prieskumov verejnej mienky, upozornil Reuters. Sondáže opozícii naklonených médií podľa agentúry naznačujú, že Gruzínsky sen príde o väčšinu v parlamente, zatiaľ čo dáta provládnych prieskumov predpovedajú historicky najsilnejší výkon vládnuceho bloku. Gruzínsky server Civil.ge upozornil, že to budú prvé voľby v tejto kaukazskej krajine, keď o zložení jednokomorového parlamentu plne rozhodne pomerný volebný systém. Strany pritom musia prekonať päťpercentnú hranicu, aby sa do 150-členného zákonodarného zboru dostali.

archívne video

Bitka v gruzínskom parlamente (Zdroj: X)

Roztrieštená gruzínska opozícia, ktorú médiá zväčša označujú ako prozápadnú, vytvorila niekoľko koalícií v snahe poraziť Gruzínsky sen, ktorý kritici obviňujú z autoritárskych sklonov a príklonu k Rusku. Najväčšou opozičnou stranou zostáva Zjednotené národné hnutie (UNM) uväzneného exprezidenta Michaila Saakašviliho. Šancu získať päť percent majú podľa stanice BBC okrem Gruzínskeho sna štyri opozičné koaličné zoskupenia: Jednota (vrátane UNM), Koalícia za zmenu, Silná Gruzínsko a Pre Gruzínsko.

Gruzínsko, kde žije okolo 3,7 milióna ľudí, od získania nezávislosti po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 vystupovalo ako prozápadná krajina a krátko po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022 požiadalo o členstvo v Európskej únii. Vzťahy so Západom sa však v poslednom čase zhoršili. Parlament tento rok schválil dva zákony, ktoré presadil Gruzínsky sen, a ktoré kritici označujú za normy inšpirované Ruskom, kde režim zaviedol rad represívnych opatrení proti svojim odporcom alebo sexuálnym menšinám. Gruzínske normy sa dočkali kritiky zo Západu vrátane EÚ, ktorá kvôli zákonu o zahraničnom vplyve pozastavila gruzínsky prístupový proces.

Viac o téme: VoľbyGruzínskoParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu