Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Za zradu POMSTA! Huliakovi nominanti dostali v Tarabovom rezorte výpovede, situácia v SNS sa vyostruje

Rudolf Huliak Zobraziť galériu (3)
Rudolf Huliak (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Už deň po tom, ako došlo k zemetraseniu v koaličnej strane SNS, to začalo mať následky. Okrem toho, že líder SNS Andrej Danko už poslanca Rudolfa Huliaka (klub SNS) nezobral na koaličnú radu, začali čistky aj na Ministerstve životného prostredia, kde je na čele Tomáš Taraba (nominant SNS). Viacerí Huliakovi nominanti dostali výpovede.

archívne video

Šutaj Eštok verí, že Andrej Danko bude deklarovať, že má klub SNS pod kontrolou (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Bývalý štátny tajomník rezortu životného prostredia Michal Kiča v stredu popoludní upozornil na to, že deň po "rozchode" Huliaka s Dankom prichádza pomsta. Nominatov Rudolfa Huliaka v rezorte životného prostredia čaká odvolávanie z fukcií.

"V rezorte skončila Katarína Maliková, bývalá poslanecká asistentka Rudolfa Huliaka, kandidátka č. 147 za SNS (Národnú koalíciu), ktorá bola riaditeľkou kancelárie generálnej riaditeľky Slovenskej inšpekcie životného prostredia a hovorilo sa o nej ako o budúcej šéfke inšpekcie. Podľa mojich informácií ma byť rovnako odvolaný aj Štefan Kysel, generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR a čaká sa len na jeho návrat. Kysel je členom predsedníctva Národnej koalície Rudolfa Huliaka a bol kandidátom za SNS do NR SR s č. 146," informoval Kiča.

Huliak to považuje za pomstu

Huliak potvrdil, že viacerí ich nominanti z inšpektorátu životného prostredia a zo Štátnej ochrany prírody dostali v stredu výpovede. Označil to za pomstu. „Bolo mi odkázané, že všetci naši odborníci, ktorých sme odporučili, končia. Bolo mi dokonca vyhrážané,“ povedal Huliak.

Rudolf Huliak
Zobraziť galériu (3)
Rudolf Huliak  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Situáciu s výpoveďami kritizoval aj poslanec NR SR a podpredseda Národnej koalície Pavel Ľupták (klub SNS). "S hrôzou a zdesením od rána počúvam, že sú naši nominanti vyhadzovaní z práce. S plnou váhou teraz vyhlasujem za moju osobu, ak sa toto nevráti späť a, nedajbože, to bude pokračovať, ja ako osoba sa nebudem cítiť viazaný sľubom, ktorý som dal ostatným kolegom - poslancom a Andrejovi Dankovi, že urobíme všetko pre to, aby bol poslanecký klub zachovaný, toľko z mojej strany," dodal.

Huliak zároveň zopakoval, že chcú len zmeniť názov klubu a aj naďalej zostať členmi poslaneckého klubu SNS a súčasťou vládnej koalície. "Nerozumiem celému tomuto marazmu, ktorý okolo tohto vznikol. Pán Danko veľmi dobre vedel, že sme tu Národná koalícia a že si budeme za svojou stranou stáť," skonštatoval. Danko tiež v stredu Huliaka nevzal so sebou na koaličnú radu. Poslanec preto bude vyžadovať stretnutie s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).

Pavol Ľupták, Rudolf Huliak a Ivan Ševčík
Zobraziť galériu (3)
Pavol Ľupták, Rudolf Huliak a Ivan Ševčík  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Huliak je líder mimoparlamentnej strany Národná koalícia/Nezávislí kandidáti. Žiadal do názvu klubu SNS doplniť názov politického subjektu. Odôvodnil to tým, že on a poslanci pôsobiaci v Národnej koalícii sú sami zodpovední za svoje činy. Danko označil postoj Huliaka za zradu. Názov poslaneckého klubu SNS sa podľa neho meniť nebude. Myslí si, že Huliak sa s Hlasom-SD dohodol na podpore predsedu parlamentu. Lídri koalície po stredajšej koaličnej rade garantovali, že v parlamente majú väčšinu poslancov na to, aby prešiel konsolidačný balík. Za SNS sa na koaličnej rade zúčastnil Danko a ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

Viac o téme: SNSAndrej DankoTomáš TarabaRudolf Huliak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu