Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Rodina vyše 60 rokov netušila, že „príšerný“ obraz v ich dome má závratnú hodnotu: Dielo svetoznámeho umelca!

(Zdroj: X/morfemapress)

CAPRI – Od roku 1962 visí na stene domu talianskej rodiny Lo Rossovcov obraz Pabla Picassa v hodnote miliónov eur. Rodina nevedela, že ide o také cenné umelecké dielo, a obraz považovala za neuveriteľné škaredý.

Obraz, ktorý našiel taliansky obchodník so starožitnosťami pri upratovaní suterénu domu na Capri, je originálny portrét, ktorý namaľoval španielsky maliar Pablo Picasso, zistili talianski odborníci. Po náhodnom nájdení obrazu v suteréne domu v roku 1962 si Luigi Lo Rosso odniesol plátno domov do Pompejí, kde niekoľko nasledujúcich desaťročí visel na stene obývačky, hoci jeho žene sa obraz zdal príšerný, píše denník The Guardian. V skutočnosti však ide o portrét Dory Maarovej, francúzskej fotografky a maliarky, ktorá bola Picassovou dlhoročnou múzou a milenkou. V ľavom hornom rohu maľby je charakteristický podpis slávneho umelca, ale Luigi Lo Rosso nevedel, kto to je.

Až po mnohých rokoch, keď sa jeho syn Andrea začal o obraz zaujímať po tom, čo si v encyklopédii dejín umenia všimol podobné umelecké diela, sa v rodine Lo Rossovcov objavili pochybnosti. Nakoniec sa rodina rozhodla požiadať o radu tím odborníkov. Po niekoľkých rokoch výskumu Cinzia Altieriová, grafologička a členka vedeckej rady nadácie Arcadia, ktorá sa zaoberá hodnotením, reštaurovaním a pripisovaním umeleckých diel, potvrdila, že podpis na obraze je pravý. Dnes sa hodnota tohto Picassova diela odhaduje na šesť miliónov eur.

Luigi Lo Rosso medzitým zomrel a jeho syn Andrea, ktorý má dnes 60 rokov, pokračoval v pátraní. „Môj otec bol pôvodom z Capri a často zbieral všetky druhy starožitností, ktoré potom predával takmer za nič,“ povedal. „Ten obraz našiel skôr, ako som sa narodil, a netušil, kto je Picasso. Nebol príliš vzdelaný. O Picassových dielach som sa dozvedel listovaním v historickej encyklopédii. Porovnával som aj podpis. Stále som otcovi hovoril, že podpis bol podobný, ale nevenoval tomu pozornosť,“ dodal. Niekoľkokrát kontaktoval Picassovu nadáciu v Malage, ale jej zamestnanci neprejavili záujem o overenie jeho tvrdení, pretože ich považovali za nepravdivé.

Picasso často býval na Capri a obraz, ktorý je nápadne podobný Picassovej Buste de femme (Dory Maarovej), bol pravdepodobne vytvorený v rokoch 1930 až 1936. Buste de femme bola namaľovaná v roku 1938 a bola ukradnutá z jachty saudského šejka v roku 1999 a nájdená o 20 rokov neskôr. Luca Marcante, prezident nadácie Arcadia, verí, že by mohli existovať dve verzie diela. „Oba môžu byť originály,“ povedal pre noviny Il Giorno. „Pravdepodobne ide o dva portréty, nie úplne rovnaké, ale ide o ten istý námet, ktorý Picasso namaľoval v rôznych obdobiach. Jedna vec je istá: obraz nájdený na Capri je dnes uložený v trezore v Miláne a je pravý,“ dodal.

Viac o téme: RodinaPablo PicassoObraz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu