Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

AKTUÁLNE Emotívny a sklamaný Danko: Zo zrady Huliaka je v ŠOKU, stratil priateľa! Označil ho za hulváta

Andrej Danko Zobraziť galériu (5)
Andrej Danko (Zdroj: Topky.sk/Ramon Leško)

BRATISLAVA - V koaličnej SNS došlo k zemetraseniu. Poslanec Rudolf Huliak spoločne s poslancami Ivanom Ševčíkom a Pavlom Ľuptákom, ktorí sa na kandidátke SNS dostali do parlamentu, požiadali o zmenu názvu poslaneckého klubu. Podľa slov Huliaka si chcú raziť svoju politiku pod identitou Národnej koalície a oddeliť sa tak od vyhlásení SNS. Líder SNS Andrej Danko zareagoval na aktuálnu situáciu v strane, od Huliaka takúto zradu nečakal.

Vyhlásenie predsedu SNS Andreja Danka

Vyhlásenie predsedu SNS Andreja Danka (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Andrej Danko je z rozhodnutia Huliaka šokovaný. "Zrada vždy bolí. Dnes Huliak zradil SNS," vyhlásil s tým, že o jeho dnešnej tlačovej besede sa dozvedel pol hodinu predtým. Podľa jeho slov si do poslednej chvíle nemyslel, že Huliak podporí kandidáta na šéfa parlamentu z Hlasu-SD. "Ani vo sme by som nečakal, že jeden z mojich najbližších spolupracovníkov sa dohodne s Hlasom-SD," povedal. Zrada je podľa neho to najpodlejšie, čo človek môže urobiť. 

Andrej Danko
Zobraziť galériu (5)
Andrej Danko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prezradil, že s ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou (Hlas-SD) si Huliak dohaduje baterkáreň v Očovej, kde je starostom, čo označil za politickú hlúposť. "Cítim zradu. Cítim, že som stratil priateľa, človeka, s ktorým som dennodenne diskutoval," dodal. "To, že sa pridal na stranu Hlasu, vidí aj slepý," povedal s tým, že bude očakávať, ako sa najbližšie dni zachová.

Zareagoval aj na Huliakovu žiadosť zmeniť názov klubu. "Poslanecký klub SNS si svoj názov nebude a nemôže meniť, pretože by to muselo schváliť plénum. Odmietam sa dať vydierať z pozície toho, že niekto nie je uspokojený. Mám mnohé iné názory, ktoré Rudolf Huliak presadzuje," skonštatoval Danko. Verí však, že klub neopustí a pripomenul Huliakove slová, že nezrádza koalíciu. "Ak by sa niekto tešil, že koalícia bude mať menej poslancov, nie je to pravda," dodal šéf SNS. 

Andrej Danko
Zobraziť galériu (5)
Andrej Danko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vyhlásil tiež, že s Huliakom nechce mať nič spoločné. Dodal, že sa od neho a jeho vyhlásení sa SNS dištancuje, pričom si nepraje, aby za jeho menom písali médiá označenie strany SNS. Danko sa zároveň v mene SNS ospravedlnil poslankyni Lucii Plavákovej (PS) za hanlivé označenie, ktoré zaznelo minulý týždeň z úst Huliaka, pričom podotkol, že to isté doteraz očakával od Huliaka. "Je to hanba," povedal a označil ho za hulváta, ktorý sa nevie správať k ženám. "Pán Huliak si už pri mňa nesadne v živote," zaznelo z jeho úst. "Huliak si píše svoj príbeh," povedal.

Huliaka vyzval Danko k zodpovednosti. Spojenie národných síl na kandidátke SNS bola podľa neho ťažká práca. Situácia podľa neho nenaruší priebeh schválenia konsolidačného balíka. "Som presvedčený, že 79 poslancov podporí konsolidáciu aj štátny rozpočet," dodal.

Reakcia Huliaka na Dankove vyhlásenie

Huliak sa necíti za zradcu. "A za hulváta už vôbec nie," vyhlásil v reakcii poslanec s tým, že on nepoužil žiaden vulgárny výraz. "Je to na pánovi Dankovi, my chceme byť súčasťou klubu SNS aj ďalej," povedal a dodal, že požiadali len o "neškodné" premenovanie klubu. "Ja v tom v nevidím problém, a keď si ho Danko vyrába, tak to je jeho vec, nie moja vec," skonštatoval s tým, že koaličnú zmluvu budú naďalej dodržiavať. Pripomenul, že s Dankom majú spoločného nepriateľa. 

Huliak reaguje na Dankove vyhlásenia, že je zradca a hulvát (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Ak si chce (Danko) klub rozbiť, je to na ňom. Ja sa v parlamente nemám prečo stratiť, pretože ja nerozbíjam vládu ani SNS. Pán Danko sa ide zasa hádzať o zem, ako to robí od úplného začiatku. Ja to robiť nebudem," vyhlásil Huliak s tým, že keď ich nepremenujú, tak sa "nič nedeje" a idú ďalej. Ostanú naďalej v SNS. "Mňa Danko z klubu vyhodiť nemôže," skonštatoval.

Huliak požiadal o zmenu názvu klubu, chce raziť vlastnú politiku

Poslanec NR SR a líder mimoparlamentnej strany Národná koalícia/Nezávislí kandidáti Rudolf Huliak (SNS) v utorok počas tlačovej konferencie požiadal o zmenu v názve poslaneckého klubu Slovenská národná strana. Chce ho v znení Slovenská národná strana - Národná koalícia/Nezávislí kandidáti. Myslí si, že poslanci pôsobiaci v Národnej koalícii sú sami zodpovední za svoje činy a musia za ne niesť následky bez vplyvu na SNS.

O potrebe zmeny názvu poslaneckého klubu SNS sa podľa neho rozhodlo na pondelkovom (30. 9.) sneme Národnej koalície. "Kandidáti nášho republikového snemu boli znepokojení nad situáciou, ktorá sa tu deje, a doslova do písmena nám povedali, že nás nezvolili do parlamentu preto, aby sme sa tam hašterili," skonštatoval. Avizoval, že chcú po tomto kroku hovoriť pri zásadných otázkach za seba. Huliak vyzval koaličných partnerov SNS a Hlas-SD k zmieru a podľa jeho slov sa nebudú ďalej zapájať do verejných odkazovaní si v rámci koalície. Dodal, že podporia za šéfa parlamentu kandidáta Hlasu-SD. Huliak však podotkol, že nemá s lídrom SNS Andrejom Dankom žiaden konflikt.

Viac o téme: SNSAndrej DankoRudolf Huliak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu