Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Najskôr do kostola, potom na pole Pod Baranec - Ozbrojené sily SR si originálne pripomenú 31. rokov od svojho vzniku

PR článok Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: MO SR)

Už budúci víkend sa v Brezovej pod Bradlom uskutoční najväčšia vojenská udalosť roka, ktorá je určená pre širokú verejnosť. Ľudia si tak budú môcť bezplatne pozrieť nielen ukážky bojov, ale zblízka aj prácu vojakov a vojačiek a taktiež nakuknúť do útrob rôznych vojenských vozidiel. Tradičné podujatie oslavuje 31. narodeniny a každoročne priláka tisícky návštevníkov. Organizátori Ministerstvo obrany SR a Ozbrojené sily SR veria, že tomu bude aj tento rok. Pripravili bohatý program, na ktorý zavíta aj prezident SR a vrchný veliteľ ozbrojených síl SR Peter Pellegrini a podpredseda vlády SR Robert Kaliňák.

„Kde história žije a hrdinstvo trvá“ - to je mottom tohtoročného dňa ozbrojených síl, ktorý sa bude konať v sobotu 28. septembra v Brezovej pod Bradlom. Ako sľubujú organizátori, tento ročník bude najvýnimočnejším, aký sa kedy konal. Pri príležitosti 31. výročia založenia Ozbrojených síl Slovenskej republiky totiž príslušníci armády predvedú takmer všetko, čo je súčasťou vojenskej profesie. Vojaci a slovenská verejnosť si Deň Ozbrojených síl symbolicky pripomínajú 22. septembra -  v deň výročia víťazstva slovenských dobrovoľníkov v bitke pri Brezovej pod Bradlom v roku 1848, kde Slováci pod vedením štúrovcov v čase celoeurópskych revolučných udalostí prvýkrát v dejinách bojovali za svoj vlastný národ.

Najskôr do kostola, potom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MO SR)

Každý si príde na svoje

„Deň ozbrojených síl bude určený nielen pre nadšencov vojenskej techniky, ale samozrejme aj rodiny s deťmi. Okrem vojenských ukážok totiž pripravujeme aj bohatý sprievodný a kultúrny program,“ približuje podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák. V čase od 11.30 do 12.30 h sa na Námestí gen. M. R. Štefánika uskutoční slávnostný vojenský nástup. Od 11.30 do 16.00 h zas budú môcť návštevníci na poli pod Barancom sledovať statické a dynamické ukážky vojenskej techniky a výzbroje. Program však začne o 7.00 h ekumenickou bohoslužbou v Evanjelickom kostole v Brezovej pod Bradlom, ktorú budú celebrovať aj duchovní z ekumenickej služby ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR.  Počas prehliadky bojových vozidiel pechoty, obrnených transportérov či húfnic sa všetci prítomní môžu tešiť aj na vystúpenia Petra Bažíka, Peter Cmorik Band, Čarovné ostrohy a ďalších. Pre najmenších je zas pripravené maľovanie na tvár, prezentácia práce Vojenského historického ústavu, ako aj mnohé iné atrakcie. Samozrejme, nebude chýbať ani regrutačný stánok a stánky s občerstvením.

Najskôr do kostola, potom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MO SR)

Podujatie, akú bežne nevidieť

Chýbať nebudú ani zoskoky výsadkárov, prelety leteckej techniky či akčné ukážky v podaní špeciálnych síl. „Ide v podstate o jediné podujatie, kde verejnosť bude môcť sledovať dynamické ukážky vojenskej techniky v takomto veľkom rozsahu. Umožňujú to jednak priestorové podmienky a aj charakter terénu,“ uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky gen. Daniel Zmeko. Na podujatí sa zúčastnia aj španielski či portugalskí vojaci pôsobiaci na Slovensku v rámci Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO. Jedným z lákadiel bude aj ukážka moderného vedenia bojovej činnosti v zákopoch, ktorá priblíži, ako to vyzerá na súčasnom bojisku a čomu čelia vojaci pri súčasných ozbrojených konfliktoch.

Najskôr do kostola, potom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MO SR)
Najskôr do kostola, potom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MO SR)

www.mosr.sk

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu