Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Čína je hlavným zdrojom kyberútokov, reaguje Taiwan na tvrdenia Pekingu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TCHAJ-PEI - Taiwanský minister obrany Wellington Koo v utorok označil Čínu za hlavný zdroj kybernetických útokov na Taiwan. Vládne agentúry podľa taiwanských úradov odhadom čelia až piatim miliónom kyberútokom denne. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Taiwan často obviňuje čínske skupiny zo snáh o šírenie online dezinformácií alebo uskutočňovanie kybernetických útokov v tomto ostrovnom štáte. Aj technologickí giganti vrátane spoločnosti Microsoft podľa AFP identifikovali denné kyberútoky na Taiwan ako taktiku, ktorú používajú čínske štátom sponzorované skupiny.

archívne video

Matúš Šutaj Eštok sa vyjadril ku kybernetickým hrozbám (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Komunistická vláda v Pekingu považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že má tento ostrov od roku 1949 nezávislú vládu, a hovorí, že "zjednotenie" Taiwanu s pevninskou Čínou je "nevyhnutné".

Taiwanský minister v utorok obvinenie zo strany Číny, že akási tajná skupina z ostrova uskutočňuje kybernetické útoky proti Pekingu, spochybnil a označil za "nepravdivé". "Čína je na prvom mieste v počte kybernetických útokov na Taiwan a krajiny, ktoré vyznávajú podobné hodnoty. Skutočným iniciátorom je Čína," vyhlásil Wellington Koo.

Čínske ministerstvo národnej bezpečnosti ešte v pondelok obvinilo hackerskú skupinu ním identifikovanú ako "Anonymous 64", že sa pokúša prevziať kontrolu nad "príslušnými webovými portálmi, vonkajšími elektronickými obrazovkami a sieťovými televíziami".

Táto skupina, ktorá údajne patrila ku kybernetickej jednotke v rámci taiwanského ministerstvo obrany, podľa čínskeho rezortu vysiela "obsah znevažujúci" pevninskú Čínu. Peking zároveň identifikoval troch Taiwančanov, ktorí sa na tom vraj podieľali, a vyzval verejnosť, aby "sabotážne aktivity" hlásila orgánom národnej bezpečnosti.

AFP upozorňuje, že nedokázala overiť, kde sa hackerská skupina nachádza a či vôbec vykonala kybernetické útoky, o ktorých hovorí Čína. Taiwanské ministerstvo obrany už v pondelok vo vyhlásení poprelo obvinenia zo strany Pekingu s tým, že práve čínske sily "naďalej narušujú Taiwan pomocou lietadiel, lodí a kybernetických útokov, ktoré sú príčinou narušenia mieru v regióne".

Viac o téme: ČínaTaiwanKyberútoky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu