Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Za hackerským útokom vyzývajúcim na pomstu za pálenie koránu vo Švédsku stojí Irán

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/ KhaledBeydoun)

ŠTOKHOLM - Švédska prokuratúra v utorok obvinila iránsku spravodajskú službu z toho, že v roku 2023 hackersky napadla operátora SMS správ, aby odoslala správy nabádajúce ľudí k pomste voči demonštrantom, ktorí pálili korán. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Švédska prokuratúra vo svojom vyhlásení uviedla, že v lete 2023, po sérii protestov, na ktorých sa znesväcoval korán, bolo odoslaných približne 15-tisíc správ "vyzývajúcich na pomstu voči spaľovateľom Koránu".

archívne video

Štokholm - čarovná metropola ďalekého Švédska (Zdroj: Ola Ericson/imagebank.sweden.se)

"Cieľom bolo vytvoriť vo švédskej spoločnosti rozpor," uviedla prokuratúra. Švédska spravodajská služba Sapo v samostatnom vyhlásení informovala, že zistila, že hackerská skupina konala "v mene iránskych Revolučných gárd s cieľom uskutočniť kampaň na ovplyvňovanie".

"Cieľom bolo okrem iného vykresliť Švédsko ako islamofóbnu krajinu," povedal predstaviteľ Sapo Fredrik Hallström. Švédske médiá 1. augusta 2023 informovali, že veľký počet ľudí dostal textové správy vyzývajúce na pomstu voči osobám, ktoré pálili posvätnú knihu islamu.

Vyšetrovanie podľa prokurátorov ukázalo, že za operáciu je zodpovedná skupina "Anzu". Dodala, že vyšetrovanie bolo ukončené, pretože sa považovalo za nepravdepodobné, že by sa podozrivých podarilo postaviť pred súd.

"Keďže aktéri konajú v mene cudzej mocnosti, v tomto prípade Iránu, naše vyhodnotenie je, že chýbajú podmienky potrebné na vznesenie obvinenia v zahraničí alebo vydanie osôb podozrivých zo zodpovednosti za útok do Švédska," povedal prokurátor Mats Ljungqvist.

Vzťahy medzi Švédskom a niektorými krajinami Blízkeho východu sú napäté v dôsledku protestov počas leta v roku 2023. Irackí demonštranti v júli tohto roku dvakrát vtrhli na švédske veľvyslanectvo v Bagdade, kde pri jednom z týchto incidentov založili v areáli aj oheň.

Viac o téme: ŠvédskoIránHackerský útokPálenie koránu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu