Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

MIMORIADNY ONLINE Rusko zakázalo šírenie desiatok médií z EÚ: Brusel kritizuje "nezmyselnú odvetu"

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

BRUSEL - Európska únia v utorok kritizovala Rusko za zablokovanie prístupu k desiatkam európskych médií ako odvetu za podobný zákaz, ktorý Brusel v máji uvalil voči ruským spravodajským webom na území eurobloku. Podpredsedníčka Európskej komisie a komisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v statuse na sieti X označila toto rozhodnutie Ruska za nezmyselnú odvetu. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo u Ukrajiny

archívne video

Kaliňák v NATO o slovenskej vojenskej pomoci pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

ONLINE

21:25 Ruské ministerstvo obrany v utorok informovalo, že Rusko a Ukrajina si vymenili po 90 vojnových zajatcoch. Výmena sa údajne uskutočnila za sprostredkovania Spojených arabských emirátov, informovala agentúra AFP. Ukrajinská strana zatiaľ výmenu zajatcov nepotvrdila.

21:13 Spojené štáty v utorok uviedli, že Rusko sa bojí pravdivých informácií, čoho dôkazom je aj zablokovanie prístupu k desiatkam európskych médií na ruskom území, informovala agentúra AFP.

20:53 Utorňajšie medzivládne konferencie s Moldavskom a Ukrajinou v Luxemburgu otvorili prístupové rokovania do EÚ s obomi týmito štátmi. Podľa štátneho tajomníka slovenského ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Mareka Eštoka SR ocenila dosiahnutie zhody členských štátov Únie na zvolaní týchto medzivládnych konferencií.

20:45 Medzinárodná telekomunikačná únia (ITU) sa zaoberá sťažnosťami Ukrajiny a ďalších európskych krajín na narúšanie činnosti satelitov, čo malo vplyv na navigačné služby a vysielanie niektorých programov v televízii. Informovala o tom agentúra Reuters.

20:20 Rada Európskej únie 25. júna schválila návrh bezpečnostnej dohody medzi Ukrajinou a EÚ, uviedol na tlačovej konferencii v Luxemburgu belgický minister zahraničných vecí Hadja Lahbib. Ukrajina podpísala bezpečnostné dohody so 17 krajinami vrátane USA, Spojeného kráľovstva, Nemecka a Francúzska. Ešte treba podpísať najmenej 10 ďalších dohôd.

19:50 Rakúska vláda v utorok kritizovala Rusko za to, že na svojom území zablokovalo prístup k rakúskym médiám vrátane verejnoprávneho telerozhlasu ORF a mediálnej skupiny Austrian Media Group. V súvislosti s tým si rakúske ministerstvo zahraničných vecí predvolalo chargé d'affaires ruského veľvyslanectva vo Viedni, dodala agentúra DPA.

19:10 Európska únia v utorok kritizovala Rusko za zablokovanie prístupu k desiatkam európskych médií ako odvetu za podobný zákaz, ktorý Brusel v máji uvalil voči ruským spravodajským webom na území eurobloku. Podpredsedníčka Európskej komisie a komisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v statuse na sieti X označila toto rozhodnutie Ruska za nezmyselnú odvetu.

18:59 Príjmy Ruska z predaja ropy a zemného plynu sa v júni v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka pravdepodobne zvýšia o 50 % na 9,4 miliardy amerických dolárov (8,76 miliardy eur), čo odráža schopnosť ruskej ekonomiky obmedziť vplyv západných sankcií. Informuje o tom agentúra Reuters.

18:45 Ruské jednotky zaútočili 25. júna na dedinu Bobrivka v Charkovskom okrese riadenými leteckými bombami, pričom zranili štyroch ľudí, uviedol guvernér Oleh Syniehubov.

18:20 Uprostred prebiehajúcej ruskej invázie na Ukrajinu žiari odolnosť ukrajinského ľudu vo fotografickej eseji fotografa Bretta Lloyda „Ukrajina dnes“, zachytávajúcej živosť života pretrvávajúceho uprostred vojny.

17:50 Aby ľudia opustili územie okupované Ruskom a vstúpili na Ukrajinu, musia prejsť niekoľkými filtračnými tábormi, kde ruskí vojaci skúmajú dokumenty, majetok a telefóny a hľadajú proukrajinské nálady.

17:35 Ukrajina dostala prvú várku delostreleckých granátov v rámci iniciatívy pod vedením Česka, uviedol 25. júna český premiér Petr Fiala. Český prezident Petr Pavel vo februári uviedol, že Praha identifikovala 500 000 nábojov ráže 155 mm a 300 000 nábojov ráže 122 mm mimo Európy, ktoré by mohli po pridelení potrebných finančných prostriedkov iniciatíve.

17:27 Kabinet ministrov schválil odvolanie guvernéra oblasti Vinnyc Serhii Borzov, oznámil 25. júna zástupca kabinetu v parlamente Taras Melnychuk. Melnychuk neuviedol dôvod na odvolanie. Podľa Borzova musel zo zdravotných dôvodov odstúpiť.

16:55 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že na území Ruskej federácie obmedzí vysielanie a prístup k webom 81 spravodajských médií z Európy. Týka sa to aj slovenských denníkov SME a Denník N či verejnoprávnej Českej televízie a portálu Seznamzpravy.cz

16:45 Rusko od začiatku roka vyslalo proti Ukrajine 2277 útočných dronov Šáhed iránskej konštrukcie, ukrajinská protivzdušná obrana dokázala zničiť približne 86 percent z nich, konkrétne 1953, uviedol dnes na sociálnej sieti veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

16:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok v Kyjeve rokoval s predsedníčkou hornej komory nemeckého parlamentu Manuelou Schwesigovou, ktorá v rozhovore podporila vstup Ukrajiny do Európskej únie. Témou rokovania bola aj ekonomika, vojenská podpora pre Ukrajinu, ako aj regionálne partnerstvá, keďže Spolková rada (Bundesrat) zastupuje na celoštátnej úrovni záujmy 16 nemeckých spolkových krajín.

16:10 Európska únia v utorok oficiálne otvorila prístupové rokovania s Ukrajinou. Udialo sa tak na medzivládnej konferencii v Luxemburgu. Informujú o tom správy svetových agentúr.

16:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil v utorok rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu (ICC) vydať zatykače na dvoch vysokopostavených ruských predstaviteľov za znamenie toho, že spravodlivosť za ruské zločiny na Ukrajine sa blíži. Informuje o tom agentúra AFP.

15:50 Rusko blokuje prístup k 81 európskym médiám, informovalo 25. júna ministerstvo zahraničia. Oznámenie bolo reakciou na rozhodnutie Rady EÚ z predchádzajúceho dňa, ktoré v rámci bloku zakázalo prístup štyrom kľúčovým ruským štátom riadeným alebo kontrolovaným médiám, Rossijskaja gazeta, Hlas Európy, RIA Novosti a Izvestija.

15:07 Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) uznal 25. júna Rusko vinným zo spáchania "vzorca alebo systému porušovania" ľudských práv na okupovanom Kryme od nezákonnej anektácie polostrova v roku 2014.

14:30 Ukrajina privítala v utorok rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu (ICC) vydať zatykače na bývalého ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerija Gerasimova. Rada bezpečnosti Ruskej federácie označila zatykače za súčasť hybridnej vojny proti Rusku. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

14:24 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že v Rusku zakazuje prístup k vysielacím zdrojom desiatok médií z krajín Európskej únie. Ide o odvetné opatrenie za podobný zákaz Únie voči trom ruským médiám, informuje o tom agentúra Reuters.

14:12 Odchod európskych bánk z Ruska poškodí západné aj ruské spoločnosti. Vyhlásil to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, pričom poukázal na mnohé západné podniky, ktoré stále fungujú a využívajú bankové služby v Rusku. Informuje o tom agentúra Reuters.

13:52 Diplomati členských krajín Európskej únie sa v utorok na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu dohodli na predĺžení dočasnej právnej ochrany pre utečencov z Ukrajiny do marca 2026.

13:47 V utorok poobede sa v Luxemburgu budú konať Medzivládne konferencie EÚ s Ukrajinou a potom s Moldavskom, ktoré znamenajú oficiálny prvý krok pre otvorenie prístupového procesu. Ide o historickú chvíľu vyhlásil predseda Európskej rady Charles Michel pred rokovaniami.

13:40 Ukrajinské bezpečnostné zložky zabránili v Odeskej oblasti na juhu ujsť z krajiny 100 mužom v brannom veku. Uviedol to v utorok ukrajinský štátny vyšetrovací úrad.

13:36 Pracovníci ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby (HUR) odpálili 25. júna muničný sklad v ruskej Voronežskej oblasti, uviedla tlačová služba agentúry.

13:08 Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vydal v utorok zatykače na bývalého ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerija Gerasimova pre obvinenia z vedenia útokov proti civilným objektom a civilistom na Ukrajine.

13:01 Európsky súdny dvor pre ľudské práva (ESĽP) v utorok rozhodol, že Rusko sa od anexie polostrova Krym v roku 2014 dopustilo viacerých porušení ľudských práv.

12:25 "Prvá zásielka munície z našej iniciatívy pred časom dorazila na Ukrajinu. Robíme, čo je potrebné," napísal predseda českej vlády. Množstvo odoslanej munície nespresnil.

12:18 Čína v utorok vyzvala Európsku úniu (EÚ), aby zrušila sankcie voči čínskym spoločnostiam za to, že podľa Bruselu podporuje ruskú vojnu na Ukrajine.

12:01 Čína sa v utorok ohradila voči sankciám Európskej únie na 19 čínskych spoločností, ktoré podľa Západu podporujú ruskú inváziu na Ukrajine.

11:54 Indický premiér Narénda Módí plánuje navštíviť Rusko, oznámil vo štvrtok Kremeľ. Na návštevu krajiny sa chystá pricestovať aj predseda Palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás.

11:29 Ukrajina a Moldavsko začali 25. júna v Luxemburgu dlho očakávané rozhovory o ich príslušnom vstupe do EÚ.

10:50 Akýkoľvek mierový plán pre konflikt na Ukrajine, ktorý by navrhla možná budúca americká vláda v prípade víťazstva Donalda Trumpa v prezidentských voľbách, by musel zohľadňovať realitu na bojisku. Vyhlásil to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že ruský prezident Vladimir Putin je stále otvorený rokovaniam.

9:37 Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v utorok rozhodne vo veci porušovania práv z ruskej strany, ku ktorému údajne dochádza na okupovanom ukrajinskom poloostrove Krym v Čiernom mori.

9:19 Ruské sily zostrelili 30 ukrajinských dronov vypustených v noci na utorok v pohraničnej oblasti medzi Ruskom a Ukrajinou, oznámilo ruské ministerstvo vnútra.

8:48 USA oznámila balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 150 miliónov dolárov, informuje agentúra AP.

8:07 Ruská fregata Admiral Gorškov vykonala v Atlantickom oceáne námorné cvičenie zamerané na hľadanie ponoriek s použitím vrtuľníka. Oznámilo to v utorok ruské ministerstvo obrany.Posádka vrtuľníka si precvičila "taktické techniky pre hľadanie a stopovanie ponoriek v Atlantickom oceáne," uviedol ruský rezort vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram.

7:13 Útok na výcvikové stredisko Krasnodarský kraj zničil 120 bezpilotných lietadiel, hlásia obete.

6:45 Štyria ľudia utrpeli zranenia a desiatky budov zostalo poškodených po viacerých útokoch Ukrajiny na juhoruskú Belgorodskú oblasť, uviedol v utorok tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

6:08 Spojené štáty pomôžu ukrajinským základným školám vytlačiť vyše tri milióny nových učebníc. Oznámil to v pondelok poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan po tom, ako bola pri ruskom nálete v Charkove zničená dôležitá tlačiareň.

Rusko hlási zranených po ukrajinských útokoch v Belgorodskej oblasti

Krajina, ktorá sa už viac ako dva roky bráni ruskej agresii, podniká výpady na prihraničné ruské územie. Pri tých dnešných podľa gubernátora utrpeli zranenia dvaja ľudia zasiahnutí šrapnelami.

Tretí človek bol zranený pri páde zostreleného ukrajinského dronu a štvrtou zranenou bola žena, ktorá sa nachádzala v čase útoku v jednej z dedín poničených ukrajinskými dronmi. Tvrdenia bojujúcich strán nemožno nezávisle overiť.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu