Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Od júla sa skracuje poskytovanie príspevku za ubytovanie odídenca na 120 dní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Od júla sa skracuje poskytovanie príspevku za ubytovanie odídenca na 120 dní od prvého získania dočasného útočiska na Slovensku. Dlhšie bude možné príspevok čerpať len v prípade zraniteľných osôb. Výška príspevku zostáva päť eur za noc ubytovania v rodinnom dome alebo byte a šesť eur za ubytovanie poskytnuté v inej nehnuteľnosti, ktorá neslúži na podnikateľské účely. Vyplýva to z novely zákona o azyle a nariadenia vlády.

Nové podmienky majú zabezpečiť, aby bola podpora pre odídencov dlhodobo udržateľná a čo najviac adresná. "Súčasný model tejto podpory je poskytovaný širokému okruhu odídencov, čo je z dlhodobého hľadiska neudržateľné. Taktiež je žiaduce, aby sa odídenci čo najskôr zaradili do bežného života a podieľali sa na zabezpečovaní základných životných potrieb aj z vlastných zdrojov," vysvetlil rezort vnútra.

Od júla sa skracuje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zraniteľné osoby môžu čerpať príspevok bez časového obmedzenia. Podľa zákona do tejto skupiny patrí člen domácnosti, ktorá je príjemcom pomoci v hmotnej núdzi, osoba so závažným zdravotným postihnutím, senior nad 65 rokov, dieťa do päť rokov, rodič alebo fyzická osoba, ktorá sa stará o dieťa do päť rokov. Obdobné pravidlá platia na ubytovanie odídencov v azylových zariadeniach, okruh zraniteľných osôb je však užší.

Nárok na vyplatenie príspevku budú mať naďalej vlastníci, respektíve správcovia predmetných nehnuteľností v prípade, že ubytujú odídencov z Ukrajiny bezodplatne na základe uzatvorenej zmluvy o ubytovaní. Ministerstvo dopravy už príspevok za ubytovanie podľa zákona o podpore cestovného ruchu poskytovať nebude.

Viac o téme: PríspevokOdídenecSkracovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu