Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

MIMORIADNY ONLINE Na pôžičku pre Ukrajinu prispievajú všetky krajiny G7, tvrdí Ursula von der Leyenová

Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (4)
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BERLÍN - Počas konferencie na obnovu Ukrajiny, ktorá sa konala v nemeckom Berlíne, bolo podpísaných viac než 100 dohôd. Oznámila to v stredu, teda v posledný deň konferencie, nemecká ministerka pre rozvoj Svenja Schulzeová, informuje o tom agentúra DPA. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 840

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 840 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Litva rozšírila platnosť zákazu vysielania a retransmisie rozhlasových a televíznych programov ruských a bieloruských staníc. Zákaz po novom neobsahuje žiadne pôvodné výnimky. Rozhodli o tom vo štvrtok poslanci tamojšieho jednokomorového parlamentu, keď v tomto smere jednomyseľne schválili novelu zákona. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

21:59 Pri obci Ivanivske v ukrajinskej Doneckej oblasti prebiehajú intenzívne boje, informovala vo štvrtok ukrajinská armáda. V Charkovskej oblasti sa, naopak, podľa amerického ministra obrany Lloyda Austina postup ruských invazívnych síl spomalil, uvádza TASR podľa agentúr AFP a Reuters.

21:46 Ministri obrany z krajín Severoatlantickej aliancie a Ukrajiny vo štvrtok v Bruseli schválili "cestovnú mapu" pre dlhodobú vzájomnú spoluprácu. Po prvom dni ministerských rokovaní to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informuje spravodajca TASR.

21:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a americký prezident Joe Biden vo štvrtok podpísali desaťročnú bilaterálnu bezpečnostnú dohodu zameranú na posilnenie obranyschopnosti Ukrajiny. TASR informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

20:42 Kameraman ruskej propagandistickej televízie NTV Valerij Kožin zomrel vo štvrtok na následky zranení, ktoré utrpel pri útoku údajne ukrajinského dronu v samozvanej Doneckej ľudovej republike ležiacej v Donbase na východe Ukrajiny. Na svojom telegramovom účte to uviedla samotná NTV, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

20:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a japonský premiér Fumio Kišida vo štvrtok podpísali desaťročnú bezpečnostnú dohodu na okraj summitu skupiny G7 v Taliansku. Dohoda sa podľa Zelenského vzťahuje na bezpečnostnú a obrannú pomoc, humanitárnu pomoc, ale aj technickú a finančnú spoluprácu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

19:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyzval lídrov krajín G7, aby schválili "Marshallov plán" na obnovu Ukrajiny po ruskej invázii. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Marshallov plán, ktorý prijal americký Kongres v roku 1948, bol program zahraničnej pomoci v hodnote niekoľkých miliárd dolárov s cieľom pomôcť Európe zničenej druhou svetovou vojnou.

19:16 Západní spojenci pošlú Ukrajine 152-milimetrové delostrelecké granáty za približne 350 miliónov eur. Oznámilo to holandské ministerstvo obrany po štvrtkových rokovaniach ministrov obrany NATO, ktorí do piatka zasadajú v Bruseli. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

18:37 Všetky krajiny skupiny G7 prispejú na pôžičku vo výške 50 miliárd dolárov pre Ukrajinu. Ako záruka na túto pôžičku budú použité úroky zo zmrazených ruských aktív, potvrdila vo štvrtok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

18:36 Pri ruskom útoku na mesto Novomoskovsk v Dnepropetrovskej oblasti bolo dnes zranených približne päť ľudí vrátane trojročného dievčatka, informoval gubernátor Serhij Lysak.

18:35 Osem ministrov zahraničných vecí Európskej únie vyzvalo EÚ, aby zakázala ruským diplomatom voľný pohyb po bloku a obmedzila ich pobyt v krajinách, v ktorých sú akreditovaní, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na získaný list.

17:14 Nedávna séria ukrajinských úderov na okupovaný Krym môže prispieť k oslabeniu ruskej protivzdušnej obrany v oblasti a znížiť hrozbu pre ukrajinské taktické letectvo, Federico Borsari povedal 12. júna pre denník Kyiv Independent.

16:53 Francúzsko podľa Ruska prehlbuje svoju angažovanosť v konflikte na Ukrajine a zvyšuje riziko priameho stretu s Ruskom. Vyhlásila to vo štvrtok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

16:22 Členské krajiny Severoatlantickej aliancie údajne vo štvrtok schválili misiu zameranú na výcvik a bezpečnostnú pomoc Ukrajine. Informuje o tom agentúra DPA odvolávajúca sa na vyjadrenia nemenovaných predstaviteľov NATO.

15:27 Pri ruskom útoku na mesto Novomoskovsk v Dnepropetrovskej oblasti bolo dnes zranené trojročné dievčatko, informoval gubernátor Serhij Lysak. Ďalšie dievča vo veku 12 rokov utrpelo šok a bude sa zotavovať doma, dodal Lysak.

15:26 Británia oznámila vo štvrtok sériu nových sankcií voči Rusku s cieľom obmedziť Moskve prísun financií, ktoré využíva na pokračovanie vojny na Ukrajine. Ich súčasťou sú aj sankcie proti moskovskej burze, ku ktorým Londýn pristúpil po vzore USA. Navyše, prvýkrát uvalil sankcie na plavidlá takzvanej tieňovej flotily, ktorými Rusko obchádza západné sankcie pri obchode s ropou. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

14:48 Kremeľ vo štvrtok uviedol, že nevidí dôvody na znepokojenie v spojitosti s prítomnosťou štyroch ruských bojových plavidiel na Kube, ktoré tam prišli v stredu rámci bojových cvičení. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

14:42 Pápež František sa na okraj summitu G7 v Taliansku stretne s lídrami Spojených štátov, Francúzska, Ukrajiny, Indie a iných krajín, oznámil vo štvrtok Vatikán. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

14:22 Ukrajina oficiálne predstavila svoje sily bezpilotných systémov 11. júna, štyri mesiace po tom, ako prezident Volodymyr Zelenskyj vydal dekrét, ktorým nariadil vytvorenie samostatnej zložky ozbrojených síl poverenej zlepšením operácií bezpilotných lietadiel.

13:40 Kyiv Independent sa posadil s bývalým námestníkom ministra energetiky a životného prostredia Ukrajiny Oleksiim Riabchynom, aby prediskutovali nadchádzajúcu konferenciu o obnove a ako nájsť rovnováhu medzi lepším a rýchlejším budovaním.

13:36 Argentína sa pripojila k kontaktnej skupine pre obranu Ukrajiny, ktorá sa pravidelne stretáva, aby koordinovala vojenskú pomoc Ukrajine, oznámil 13. júna americký minister obrany Lloyd Austin na otvorení 23. summitu vo formáte Ramstein.

13:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že očakáva prijatie "dôležitých rozhodnutí" na summite skupiny G7, ktorý sa začal v Taliansku. Zároveň oznámil, že podpíše bezpečnostné dohody s Japonskom a Spojenými štátmi, informuje agentúra AFP. "Veľká časť (summitu) bude venovaná Ukrajine, našej obrane a ekonomickej odolnosti a očakávame dnes dôležité rozhodnutia," uviedol Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

12:46 Ukrajinci môžu podľa scenára „najhoršieho prípadu“ čeliť až 20 hodinám výpadku prúdu denne, ak krajina nedokáže opraviť a riadne brániť svoju energetickú infraštruktúru pred ruskými útokmi.

12:30 Britský premiér Rishi Sunak počas summitu lídrov G7 v Taliansku oznámil, že Spojené kráľovstvo poskytne Ukrajine finančnú podporu vo výške až 286 miliónov eur. Informuje o tom agentúra AP.

12:10 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vo štvrtok uviedol, že víta nové sankcie USA voči Rusku. Informuje o tom agentúra Reuters. "Na každý jeden subjekt pomáhajúci Rusku pri výrobe zbraní musí byť vyvinutý čo najintenzívnejší tlak," napísal Kuleba na sociálnej sieti X. Ruskú vojnovú mašinériu je podľa neho potrebné rozložiť a zastaviť jej financovanie predtým, než na svete spôsobí ešte viac utrpenia a ničenia.

11:39 Rusko zaútočilo na oblasti Černihiv, Sumy, Poltava, Luhansk, Záporoží, Cherson, Dnepropetrovsk, Charkov a Doneck. Obete boli hlásené v posledných troch regiónoch.

11:18 Lídri krajín skupiny G7 vyjadrili vo štvrtok presvedčenie, že na summite v Taliansku budú schopní skompletizovať dohodu o použití ruských aktív, zmrazených na západe v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu, na pomoc Kyjevu. Informuje o tom agentúra ANSA, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie Bieleho domu.

10:58 Ministri spravodlivosti a vnútra členských krajín EÚ na dvojdňovom zasadnutí v Luxemburgu, ktoré sa začína vo štvrtok, preskúmajú plány na predĺženie platnosti núdzových pravidiel týkajúcich sa poskytovania útočiska ľuďom, ktorí utiekli pred vojnou na Ukrajine, najmenej do marca 2026. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

10:43 Počas konferencie na obnovu Ukrajiny, ktorá sa konala v nemeckom Berlíne, bolo podpísaných viac než 100 dohôd. Oznámila to v stredu, teda v posledný deň konferencie, nemecká ministerka pre rozvoj Svenja Schulzeová, informuje o tom agentúra DPA. Podpísané dohody zahŕňajú pôžičky pre malé podniky, partnerstvá medzi mestami či školenia, uviedla Schulzeová po boku ukrajinskej vicepremiérky a ministerky hospodárstva Julije Svyrydenkovej.

10:25 Členské krajiny NATO sa chystajú podniknúť ráznejšie kroky voči ruským špiónom v členských krajinách v reakcii na nepriateľské kroky Moskvy vrátane sabotáží a kybernetických útokov. Uviedol to vo štvrtok generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Informuje o tom agentúra Reuters. "Pozorujeme viacero prípadov sabotáže, podpaľačských pokusov, kybernetických útokov a dezinformácií," povedal. Dodal, že ministri obrany NATO sa na svojom zasadnutí v Bruseli budú venovať aj týmto nepriateľským aktivitám Ruska.

10:07 V súvislosti s medzinárodným úsilím o využitie zmrazených ruských aktív na pomoc Ukrajine došlo k značnému pokroku, vyhlásil vo štvrtok pred stretnutím skupiny G7 poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters. Sullivan zároveň dúfa, že k dosiahnutiu dohody dôjde počas stretnutia lídrov skupiny G7, ktoré sa koná od 13. do 15. júna v talianskom Fasane.

9:47 Rusko použilo počas trojmesačného obliehania Mariupolu začiatkom roku 2022 "zámerný vzor" taktiky hladovania, čo by sa podľa analýzy právnikov predloženej Medzinárodnému trestnému súdu mohlo rovnať vojnovému zločinu, informoval Guardian.

9:10 Rusko v rámci druhej etapy testov taktických jadrových zbraní uskutočnilo elektronické odpaly rakiet, uviedlo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany. Informuje o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na ruské médiá.

8:22 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 13. júnu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

7:05 Taliansko bude v roku 2025 hostiť konferenciu o obnove Ukrajiny. Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani to oznámil 9. júna v Berlíne, kde sa konferencia v roku 2024 konala. Na konferencii v roku 2025 sa zúčastnia vládni predstavitelia zo 77 krajín a bude hostiť približne 1 800 účastníkov.

6:35 Arménsky premiér Nikola Pašinjan v stredu vyhlásil, že krajina opustí bezpečnostný blok pod vedením Ruska. Zároveň obvinil členov vojenskej aliancie Organizácia zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB) zo spolčenia sa proti jeho krajine s Azerbajdžanom. Informuje o tom agentúra Reuters.

6:17 Nová tranža amerických sankcií voči ruským finančným inštitúciám násilne pozastavila obchodovanie s dolármi a eurami na hlavnom obchodnom uzle krajiny, Moskovskej burze.

6:00 Ruské sily nainštalovali svoj najnovší systém protivzdušnej obrany S-500 na okupovanom Kryme, uviedol 12. júna šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov.

Lídri G7 sa dohodli - Ukrajina dostane 50 mld. dolárov, pomôžu ruské aktíva

Štáty skupiny G7 sa predbežne dohodli, že Ukrajine do konca tohto roku zabezpečia 50 miliárd dolárov, ktoré získajú s pomocou zmrazených ruských aktív. S odvolaním na predstaviteľa kancelárie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o tom v stredu informovala agentúra AFP. Americký Biely dom ešte v utorok avizoval, že počas nadchádzajúceho summitu G7, ktorý sa uskutoční od štvrtka do soboty v Taliansku, lídri oznámia aj ďalšie opatrenia vrátane nových sankcií a kontrol týkajúcich sa vývozu v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu.

Krajiny G7 podľa AFP zvažujú možnosti použitia výnosov z úrokov zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky, aby prostredníctvom nich pomohli Kyjevu. Tieto aktíva majú hodnotu 325 miliárd dolárov. Výnosy z úrokov by mali slúžiť ako zábezpeka na získanie pôžičky pre Kyjev v hodnote do 50 miliárd dolárov.

Ministri zahraničných vecí G7
Zobraziť galériu (4)
Ministri zahraničných vecí G7  (Zdroj: X/GermanyDiplo)

"Máme dohodu," uviedol v stredu nemenovaný francúzsky predstaviteľ s tým, že išlo o iniciatívu USA. Ak však podľa neho budú ruské aktíva z nejakého dôvodu odblokované alebo výnosy z nich nebudú stačiť na financovanie pôžičky, krajiny G7 budú musieť zvážiť, ako si náklady podelia. Prioritou summitu G7 v talianskej Apúlii má byť práve posilnenie podpory Ukrajine brániacej sa proti ruskej agresii. Na diskusii sa vo štvrtok zúčastní aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ruská invázia na Ukrajinu môže byť príčinou až 175 miliónov ton emisií CO2

Ruská vojenská invázia na Ukrajinu môže byť príčinou až 175 miliónov ton emisií oxidu uhličitého (CO2). Vyplýva to zo spoločnej správy ukrajinského ministerstva životného prostredia a mimovládnych organizácií zverejnenej vo štvrtok. Informuje o tom agentúra Reuters. Správa uvádza, že odhad zahŕňa už uvoľnené emisie spolu s emisiami, ktoré by vznikli pri náprave škôd spôsobených ruskou vojenskou agresiou od februára 2020.

Správa ako hlavné zdroje emisií CO2 uvádza "miliardy litrov paliva spotrebovaného vojenskou technikou, milióny hektárov polí a lesov spálených ohňom, stovky budov na spracovanie ropy a palív vyhodených do vzduchu a obrovské množstvá ocele a betónu spotrebované na opevnenie stoviek kilometrov frontových línií".

Štúdia ďalej uvádza, že odhadovaných 175 miliónov ton emisií sa rovná ročnej produkcii emisií 90 miliónov áut. Zároveň je to rovnaké množstvo CO2, aké za rok vyprodukuje Holandsko. Autori tiež vyčíslili finančnú hodnotu škôd napáchaných emisiami. Využili na to tzv. spoločenskú hodnotu uhlíka (Social Cost of Carbon – SCC). "Ruská federácia spôsobila počas 24 mesiacov bojov klimatické škody v hodnote viac než 32 miliárd amerických dolárov," dodáva štúdia.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu