Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Panika v dovolenkovom raji: Vírus zabil 10 ľudí! Prenášajú ho komáre

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

SEVILLA - Zdravotnícke úrady v Španielsku varujú pred novým prípadom západonílskeho vírusu zistenom v Seville. Prenášajú ho komáre.

V Španielsku bolo vydané zdravotné upozornenie po smrti desiatich osôb v dôsledku smrteľného vírusu. Najnovšie správy odhaľujú nový prípad západonílskeho vírusu v Los Palacios v Seville,  prenášané komármi aj do miest Tarifa a Cádiz.

Postrek proti komárom s využitím vrtuľníka (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

V Andalúzii si tento smrtiaci vírus vyžiadal desať obetí, všetky v provincii Sevilla. V pondelok 21. októbra ministerstvo zdravotníctva a spotrebiteľských záležitostí andalúzskej regionálnej vlády potvrdilo čerstvý prípad západonílskej horúčky v sevillskej samospráve Los Palacios y Villafranca.

Podľa webovej stránky Foreign Office Travel Health Pro zostáva väčšina ľudí infikovaných západonílskym vírusom asymptomatická. Asi u 20 percent pacientov sa však objavia príznaky vrátane horúčky, bolesti hlavy, únavy, bolesti tela, nevoľnosti a kožnej vyrážky.

Tieto príznaky môžu prerásť do závažných ochorení, ako je meningitída a encefalitída. Ministerstvo zdravotníctva a spotrebiteľských záležitostí Junta de Andalucía oznámilo, že vírus spôsobujúci západonílsku horúčku bol zistený u komárov zachytených v Tarife na základe údajov z entomologického dohľadu.

Oddelenie pre zdravie a spotrebiteľské záležitosti nepretržite monitoruje dohľad nad komármi a kontrolné akcie vykonávané spoločnosťami na kontrolu škodcov, ktoré uzavreli zmluvy s provinciami Cádiz a Sevilla. Mestská rada v Tarife šírila rady a usmernenia na svojich platformách sociálnych médií na prevenciu uštipnutí komármi.

Ministerstvo zahraničných vecí vydalo radu, ako sa vyhnúť uštipnutiu komármi, v ktorom sa uvádza: "Komáre, ktoré šíria chikungunyu, horúčku dengue, západonílsky vírus, žltú zimnicu a Zika, štípu hlavne cez deň a za súmraku."

Inkubačná doba pre tieto choroby je zvyčajne 2 až 6 dní, ale môže sa pohybovať až do 21 dní u pacientov s oslabeným imunitným systémom. Zatiaľ čo väčšina infikovaných ľudí nevykazuje žiadne príznaky, iní môžu pociťovať príznaky podobné chrípke, ako je horúčka, bolesť hlavy, bolesť svalov, opuchnuté lymfatické uzliny a vyrážka.

V závažných prípadoch, ktoré sa vyskytujú u menej ako 1 % infikovaných jedincov, môžu príznaky zahŕňať vysokú horúčku, stuhnutosť krku, dezorientáciu, tras, kŕče, ťažkú ​​svalovú slabosť, paralýzu a kómu. Najväčšiemu riziku sú vystavení ľudia nad 50 rokov alebo so základnými zdravotnými problémami.

Viac o téme: Komár ŠpanielskoZápadonílska horúčka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu