Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Vodiči, pozor na skrytú HROZBU vo vašom vozidle: Môže spôsobiť autonehodu! Takto sa jej účinne zbavíte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Napriek tomu, že počas chladnejších mesiacov je výskyt hmyzu vo všeobecnosti menší, ako napríklad v lete, existujú tvory, ktoré sa môžu uhniezdiť práve vo vašom vozidle. Podľa odborníčky môžu byť dokonca príčinou autonehôd. Takto zabránite ich invázii a zostanete v bezpečí.

Reč je o pavúkoch, ktoré si môžu z vášho vozidla spraviť nový domov. V tomto ročnom období sa tiež rozmnožujú, čo znamená, že intenzívnejšie hľadajú pohodlné a bezpečné miesta. Odborníci však varujú motoristov, aby si dávali pozor na tieto osemnohé tvory, ktoré môžu v extrémnych prípadoch spôsobiť autonehody. „Je dôležité, aby sa všetci vodiči stopercentne sústredili na to, čo robia, keď sedia za volantom, a akékoľvek rozptýlenie, veľké alebo malé, môže byť smrteľné,“ pre denník Daily Star povedala Pamela Murdocková, expertka na vozidlá zo spoločnosti Available Car.

Vodiči, pozor na skrytú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak vo vašom vozidle počas šoférovania spozorujete pavúka alebo vás nepríjemne prekvapí, podľa Murdockovej je dôležité nepodľahnúť panike. „Ak sa objaví pavúk, je dôležité zostať v pokoji a držať obe ruky na volante, aby ste si udržali kontrolu nad vozidlom. Ak je to možné, nájdite bezpečné miesto, kde môžete zastaviť bez toho, aby ste ohrozili seba alebo ostatných na ceste,“ dodala.

Ako ochrániť vozidlo pred pavúkmi?

Ako informuje škótsky predajca automobil John Clark Motor Group, jedným z účinných riešení, ako zabrániť výskytu pavúkov vo vašom vozidle, je použiť gaštany. Napriek tomu, že toto tvrdenie nebolo nikdy vedecky potvrdené, gaštany údajne obsahujú chemikáliu, ktorú pavúky nemajú radi. Dôležité je tiež udržiavať auto čisté. „Nezabudnite vyčistiť interiér svojho auta vrátane miest, kde sa pavúky radi skrývajú – výduchy klimatizácie, strechu, koberec a volant,“ pripomína austrálska spoločnosť RACV, ktorá ponúka cestnú asistenciu a poistenia. „Pri čistení vonkajšej časti vozidla venujte zvýšenú pozornosť bočným zrkadlám, podbehom kolies, kapote a všetkým nahromadeným vetvičkám a lístiu, ktoré môže poskytnúť dodatočný úkryt pavúkom,“ dodala spoločnosť.

Vodiči, pozor na skrytú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Predajca automobilov Toyota napokon dodáva, že účinným riešením môže byť tiež použitie esenciálnych olejov. „Pavúky prirodzene odpudzujú vône ako citrusy, céder, mäta pieporná, rozmarín, cesnak a levanduľa. Zmiešajte päť až sedem kvapiek do rozprašovacej fľaše s vodou a postriekajte vozidlo,“ informujú na svojej webovej stránke. Rovnako sa vždy uistite, že tesnenia dverí a okien sú v dobrom stave. Okrem toho sa snažte neparkovať v husto zalesnených oblastiach, kde je výskyt pavúkov oveľa častejší.

Viac o téme: NehodaPavúkGaštanAutoEsenciálny olej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu