Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Historička: Ficovým vzorom je kriminálny živel

Vzorom Roberta Fica je Juraj Jánošik. Zobraziť galériu (2)
Vzorom Roberta Fica je Juraj Jánošik. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Národný hrdina! Tak tým by sa chcel stať slovenský premiér Robert Fico. Na oslavách 15. výročia Slovenskej republiky totiž vyhlásil, že jeho vzorom je Juraj Jánošík. Historici však tvrdia, že to nebol žiadny hrdina, ale iba obyčajný kriminálnik, zlodej a zbojník.

Juraj Jánošík bol podľa historických dokumentov niekoľko mesiacov vodcom zbojníckej bandy, ktorá pôsobila v rôznych oblastiach Slovenska. „Je zaujímavé, že práve on sa stal prototypom hrdinu. Jánošík je iba mýtus. V tomto zmysle jeho postava ako národného hrdinu nie je práve najštasťnejší výber,“ objasnila docentka histórie Eva Krekovicová z Ústavu etnológie SAV.

Premiérovi to však zrejme neprekáža. Mocného zbojníka označil za vzor súčasnej vlády. „Jánošík nebol iba silný a neporaziteľný. Mal aj iné atribúty. Že chudobným bral a bohatým dával, vôbec neplatí. Bol to kriminálny živel. Nie je zdravé, aby sme Jánošíka takto preferovali. Je to proti duchu právneho štátu,“ skonštatovala historička. Vláda by sa teda mohla poobzerať po novom vzore.

 
Historička: Ficovým vzorom je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Nový Čas)

POZOR NA FICOŠÍKA!

„26. januára 1688 sa narodil velký vzor mojej vlády Juraj Jánošík,“ povedal Robert Fico na oslavách v Martine. Potom by sa však mali obávať „vládni grófi “ Robert Kaliňák a Ján Počiatek. Premiér totiž môže uplatniť pravidlo: Bohatým ministrom brať a chudobným ľudom dávať!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu