Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Caraffova väznica v Prešove: Na opravu potrebujú 11 miliónov

Takto vyzerá Caraffova väznica zvonku. Zobraziť galériu (4)
Takto vyzerá Caraffova väznica zvonku. (Zdroj: Nový Čas)

PREŠOV - Zrekonštruujú pustnúcu Caraffovu väznicu. V budove, ktorá stojí na Jarkovej ulici tesne vedľa mestského úradu, by mala byť mestská galéria. Oprava bude stáť približne 11 miliónov korún.

Budova donedávna slúžila ako archív. Ide však o jednu z najcennejších pamiatok v Prešove, ktorú postavili začiatkom 16. storočia a preto by bola škoda, aby sa aj naďalej využívala na tento účel. „Chceme zriadiť v priestoroch Caraffovej väznice mestskú galériu,“ vraví prešovský primátor Pavel Hagyari. Podľa neho ide o súčasť kandidatúry Prešova na Európske hlavné mesto kultúry v roku 2013.

Prednosta prešovského mestského úradu Jozef Višňovský vraví, že rekonštrukcia by sa mala začať na budúci rok. „Ak to poslanci schvália, v prvej etape chceme investovať 5 miliónov na opravu strechy a fasády,“ hovorí prednosta. Poslanci, ktorí sú členmi mestskej rady, si však myslia, že by v budove nemusela byť len galéria, ale mohla by mať aj iné využitie. „Neviem si to však dosť dobre predstaviť, lebo hoci budova zvonku vyzerá rozľahlo, vnútorné priestory nie sú až také veľké,“ spresňuje vedúca odboru kultúry na Mestskom úrade v Prešove Mária Putnocká.

Caraffova väznica dostala meno podľa generála Antonia Caraffu, ktorý dal v 17. storočí v Prešove popraviť 24 mešťanov a zemanov. Nikdy však v tejto budove odsúdencov neväznil. Slúžila však ako mučiareň, sklad sudov či mier a váh.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu