Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Bratislavské hudobné slávnosti otvoria mladé talenty

BRATISLAVA - Vystúpenia nádejných mien mladých interpretov hudby otvoria blížiace sa Bratislavské hudobné slávnosti (BHS). V úvode 43. ročníka medzinárodného festivalu, 23. novembra sa predstavia na dvoch komorných koncertoch ôsmi semifinalisti európskej súťaže New Talent 2007 - Cena Nadácie SPP.

V osmičke semifinalistov, ktorých medzinárodná porota vybrala z 20 nahrávok, ktoré do súťaže prihlásili európske rozhlasové stanice, je aj slovenský klavirista Ladislav Fančovič. Okrem neho o cenu bojujú aj francúzska huslistka Fanny Clamagirand, dánsky violončelista Toke Moldrup, nórsky trubkár Tine Thing Helseth, slovinský klarinetista Aljaž Beguš, poľská huslistka Anna Maria Staskiewicz, česká huslistka Jana Vonášková-Nováková a český violončelista Tomáš Jamník.

Svoje umenie predvedú 23. novembra o 17:00 a o 20:00 v Moyzesovej sieni. Traja najlepší vystúpia v Slovenskej filharmónii 26. novembra so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. Koncert odvysielajú v priamom prenose desiatky rádií Európy.

Jesenný sviatok klasickej hudby - BHS sa tento rok posunul pre očakávanú rekonštrukciu bratislavského sídla Slovenskej filharmónie, Reduty na predvianočný čas. V Slovenskej filharmónii a ďalších koncertných sálach Bratislavy sa po semifinálových vystúpeniach New Talent 2007 - Cena Nadácie SPP začne až 24. novembra.

Slávnosti otvorí predohra zakladateľskej osobnosti slovenskej hudobnej kultúry Jána Levoslava Bellu, Koncertná skladba v uhorskom štýle. V Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie ju 24. novembra o 19:30 okrem diel od Elgara a Šostakoviča ponúkne Slovenská filharmónia pod taktovkou iránskeho dirigenta Alexandra Rahbari. Sólistom otváracieho koncertu bude violončelista Alban Gerhardt.

Predvianočnú atmosféru BHS navodia 6. decembra Telemannove Vianočné a adventné kantáty v podaní belgického súboru Il Fondamento. Milovníkov starej hudby poteší 30. novembra koncert súboru Musica aeterna, ktorý spolu s Komorným zborom Chorvátskeho rozhlasu a televízie uvedie hudbu talianskeho a francúzskeho baroka. Symfonické a komorné orchestre na 43. BHS zastúpi spolu šesť domácich a šesť zahraničných telies, medzi nimi aj Wiener Symphoniker.

Do Bratislavy prídu aj orchestre z Francúzska, Monte Carla, Nemecka, Maďarska a z Českej republiky. Svoje umenie predstavia pod taktovkou dirigentov ako sú Fabo Luisi, Heinrich Schiff, Libor Pešek a ďalší. Domáca Slovenská filharmónia vystúpi na záverečnom koncerte, 7. decembra s jej novým šéfdirigentom Petrom Ferancom. Popri svetoznámych telesách budú ťahákom BHS aj sólisti. Medzi hviezdnymi menami je český huslista Pavel Šporcl či ruské trio Boris Berezovskij (klavír), Dmitrij Machtin (husle) a Alexander Kniazev (violončelo).

Milovníkov talianskeho belcanta čakajú dva recitály - Gabriely Beňačkovej a Miroslava Dvorského s hosťom Adrianou Kučerovou. Opera Slovenského národného divadla zaradila tento rok do programu BHS dve premiéry - Donizettiho Lucreziu Borgiu a svetovú premiéru slovenského skladateľa Martina Burlasa Kóma. V svetovej premiére odznie dielo Chrisa Brubecka, ktorý ho skomponoval špeciálne pre BHS.

Informácie o 43. BHS možno nájsť na www.bhsfestival.sk. Podujatie organizuje z poverenia a príspevkov Ministerstva kultúry SR Slovenská filharmónia. Slávnosti sa konajú pod záštitou prezidenta SR Ivana Gašparoviča a ich čestná prezidentka je Edita Grúberová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu