Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Oneness Festival predstavil Slovákov na pôde Lincoln Center

PR článok Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Oneness Festival)

V nedeľu 22. septembra sa na pôde prestížneho Lincoln Center for the Performing Arts v New Yorku uskutočnil tretí ročník Oneness Festivalu a jeho programu Slovaks in Concert. Myšlienka týchto podujatí je úplne jedinečná a originálna: predstaviť slovenských umelcov v centre jazzového diania – New Yorku a konfrontovať ich so svetovou špičkou. Výnimočný večer slovenských umelcov v priestoroch Lincoln Center sa mohol uskutočniť aj vďaka spolupráci s Generálnym konzulátom Slovenskej republiky v New Yorku.

Podujatie Slovaks in Concert patrí bezpochyby k najväčším a najintenzívnejším v rámci slovenskej kultúrnej diplomacie. Festival sa zameriava na export slovenských umelcov a na ich ukotvenie a presadenie sa v medzinárodných kontextoch. Uplynulé ročníky dali za pravdu organizátorovi Martinovi Valihorovi, ktorý každým rokom posúva pôvodný nápad kvalitatívne dopredu. Miestami konania prvých dvoch ročníkov Slovaks in Concert (2020 a 2022) bola reprezentatívna Carnegie Hall a komornejšie koncerty Oneness Festivalu prebiehali v newyorských kluboch. Dejiskom aktuálneho tretieho ročníka Oneness Festivalu / Slovaks in Concert bola mekka súčasného umenia – Lincoln Center for the Performing Arts v New Yorku, konkrétne Alice Tully Hall. „Lincoln Center nie je budovou, ale predovšetkým najprestížnejšou kultúrnou americkou inštitúciou,“ dodáva Martin Valihora. Významom by sme ju mohli prirovnať k Národnému divadlu, keďže Lincoln Center je sídlom Metropolitnej opery, Newyorských filharmonikov, New York City Ballet alebo napríklad Juilliard School. Práve tu dostali slovenskí umelci možnosť verejnej prezentácie nie v rámci uzavretej akcie, ale regulárneho podujatia zaradeného do programu Lincoln Center. Náš prvý exportný festival na tejto adrese je určite historicky najvýznamnejším podujatím v rámci kultúrnej diplomacie aké tu doteraz bolo a vnímam jeho obrovský potenciál.

Oneness Festival predstavil Slovákov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Oneness Festival)
K zviditeľneniu Oneness Festivalu / Slovaks in Concert pomohlo aj to, že prebehol počas Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov a svojou účasťou ho podporil aj prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini spolu s členmi vládneho kabinetu. Výnimočný večer sa mohol uskutočniť vďaka spolupráci s Generálnym konzulátom Slovenskej republiky v New Yorku a podpore Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, pričom Slovensko bolo jedinou krajinou s verejným podujatím takéhoto druhu v rámci Valného zhromaždenia OSN. Práve tím Generálneho konzulátu Slovenskej republiky v New Yorku pod vedením Milana Vrbovského zásadne napomohol pri realizácii tohto prestížneho a organizačne náročného podujatia. 

Oneness Festival predstavil Slovákov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Oneness Festival)
Tretiemu  ročníku Oneness Festivalu dodala punc účasť svetovej hudobnej hviezdy –  kontrabasistky, speváčky a skladateľky Esperanzy Spalding. Jej meno sa dnes objavuje v spojitosti s legendami ako Herbie Hancock či Wayne Shorter a nápaditosť i premiešavanie tých najrôznorodejších elementov priniesli mladej umelkyni päť ocenení Grammy (v kategóriách Best New Artist, Best Jazz Instrumental Album a Best Jazz Vocal Album) a celkovo 11 nominácií. Jej vystúpeniu predchádzali projekty vedené slovenskými hudobníkmi. Lučenecký rodák, klavirista Alan Bartuš, má za sebou úspešný rok na Manhattan School of Music a sériu ocenení (bol semifinalistom Herbie Hancock Institute of Jazz International Piano Competition v New Yorku – najprestížnejšej svetovej jazzovej súťaže). Na pódiu Alice Tully Hall predstavil Bartuš svoje nové americké trio s kontrabasistom Robertom Hurstom a bubeníkom Jeffom „Tain“ Wattsom. Ústrednou myšlienkou festivalu je nielen prezentácia slovenských umelcov, ale aj ich prepojenie a spolupráca so svetovými umelcami, ktorých si sami vyberú s víziou ďalšej spolupráce, vysvetľuje Martin Valihora. Chceme ich organicky začleniť do tohto prostredia, čo sa nám potvrdilo aj pri koncerte Alana Bartuša, ktorý si vybral jednu z absolútne najikonickejších svetových rytmických sekcií – kontrabasistu Roberta Hursta a bubeníka Jeffa „Tain“ Wattsa. Títo majstri spolupracovali prakticky s každým, kto v jazzovom svete niečo znamenal: spomeniem aspoň bratov Marsalisovcov, Dianu Krall alebo Grega Osbyho. Americký tandem si s Alanom nielen nesmierne 'sadol', ale títo hudobníci boli zaskočení Alanovým talentom a muzikalitou a dohodli sa na ďalšej spolupráci, ktorá vyvrcholí nahrávaním nového Alanovho albumu.“ 

Oneness Festival predstavil Slovákov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Oneness Festival)
Vynikajúci dojem zanechalo aj vystúpenie trinásťročného basgitaristu Arona Hodeka z Komárna, ktorý sa spolu s bratom a bubeníkom Davidom Hodekom predstavil po boku jedného z najvyhľadávanejších klaviristov súčasnosti, Jamesa Franciesa. Franciesovo meno sa v posledných rokoch skloňuje najmä v spojitosti s Patom Methenym a Chrisom Potterom, no jeho štýlovo-žánrovú prispôsobivosť využívajú aj osobnosti z iných hudobných svetov. K trojici sa pripojil Matthew Stevens, ktorý za svoje producentské aktivity získal viaceré ocenenia Grammy a je dvorným gitaristom hlavnej hviezdy večera, Esperanzay Spalding. Dôkazom, že náš festival má čoraz väčší kredit, je aj povedomie o ňom,“ dodáva Martin Valihora. „Už niekoľko dní pred jeho začiatkom som zachytil zmienky v newyorských umeleckých kruhoch a dôkazom bola nielen naplnená sála, ale aj množstvo prestížnych hostí, ktorí sa prišli pozrieť na slovenských umelcov – spomeniem rešpektovanú speváčku a herečku Willow Smith, dcéru herca Willa Smitha alebo tiež Rileyho Glaspera, syna legendárneho klaviristu a producenta Roberta Glaspera, ktorý si prišiel vypočuť Arona Hodeka. Aj toto všetko poukazuje na to, že svet nás vníma oveľa veľkorysejšie, ako sa vnímame sami...

Oneness Festival predstavil Slovákov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Oneness Festival)
Slovensko je skutočne nádhernou krajinou, ktorá má okrem prírodných bohatstiev aj množstvo výnimočných talentov a Onesness Festival, ako aj podujatie Slovaks in Concerts, sú toho dôkazom. Jedinečné osobnosti v mnohých oblastiach s ambíciou reprezentovať Slovensko vo svete sú práve pokladom, ktorý by sme mali zveľaďovať a podporovať. 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu