Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Najlepšie krajiny sveta podľa Lonely Planet: Jednotkou je Írsko

Zostavovateľov rebríčku legendárnej príručky očarila tak smaragdovo-zelená írska krajina, ako aj srdečnosť a optimizmus miestnych. Zobraziť galériu (2)
Zostavovateľov rebríčku legendárnej príručky očarila tak smaragdovo-zelená írska krajina, ako aj srdečnosť a optimizmus miestnych.

LONDÝN – Najpriateľskejšou turistickou destináciou na svete je Írsko. Vyplýva to zo zoznamu, ktorý vystavil renomovaný cestovateľský sprievodca Lonely Planet. V prvej desiatke sa objavili aj ďalšie krajiny, ktoré hojne navštevujú turisti z každého kúta sveta, vrátane Spojených štátov, ale aj malé štáty ako Fidži či Samoa.

Smaragdový ostrov ležiaci západne od Veľkej Británie sa stal jednotkou vďaka svojim priateľským obyvateľom. „Storočia nepokojov, dobývania, hladomoru – a následného vysťahovalectva – sa na Íroch plne prejavili v podobe ich čierneho zmyslu pre humor a priateľského postoja voči cudzincom,“ píše sa na stránke Lonely Planet. Írsko naozaj každoročne čelí náporu turistov, ktorí si pochvaľujú romantickú krajinu. Jej smaragdová farba a mierumilovná tvár prírody prudko kontrastujú s búrlivou históriou Írska, čo mu dáva jedinečné čaro.

Okrem Írska sa v prvej desiatke umiestnilo aj neďaleké Škótsko, v mnohom pripomínajúce Zelený ostrov. Nechýbajú atraktívne Spojené štáty, ďalej sú najlepšími destináciami ázijské krajiny Turecko, Thajsko, Indonézia a Vietnam, oceánske Fidži a Samoa a dokonca aj africké Malawi.

Kam v roku 2008 podľa Lonely Planet:

USA – Jediné, čo od vás chcú - aby ste nechali doma bomby ukryté v topánkach.
Malawi – Každý cestovateľ, ktorý ho navštívil, vie, že (pre Afriku) nezvyčajné mierumilovné spolunažívanie rôznych etnických skupín je solídnym dôkazom priateľskosti ľudí.
Fidži – Obyvatelia Fidži urobia pre cestovateľov všetko, aby sa cítili u nich vítaní. Len sa s nimi nerozprávajte o politike.
Indonézia – Faktom je, že cudzincov vítajú s otvorenou náručou. Ich prednosti však zatemňujú správy médií o nekompromisných policajných dôstojníkoch za ich „vítanie“ drogových dílerov a výrobcov bômb.
Vietnam – Ani len veľká hrozba vtáčej chrípky neodradí miestnych ľudí od ich priateľského a pohostinného vítania cudzincov.
Samoa – Táto nádherná krajina má milých a príjemných ľudí, ktorí vo vás zanechajú hlboký a nezabudnuteľný dojem.
Thajsko – Netrápte sa tým, prečo sú Thajčania takí ležérni a stále usmievaví. Jednoducho takí sú a hotovo..
Škótsko – Zabudnite na Begbieho z filmu Trainspotting – Škótsko sa stáva destináciou pre všetkých návštevníkov Britských ostrovov a prekonáva aj príliš obchodný a arogantný Londýn.
Turecko – Turci majú neprekonateľnú reputáciu pre svoju pohostinnosť.
… a Írsko – Po skončení dlhšieho obdobia problémov sa tu objavil optimizmus, ktorý sa šíri krajinou a dáva pocit, že konečne je všetko možné.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu