Nedeľa20. október 2024, meniny má Vendelín, zajtra Uršuľa

Netanjahu obvinil Hizballáh z pokusu o útok dronom: Izrael letecky útočil v južnom Bejrúte

AKTUALIZOVANÉ
(Zdroj: koláž SITA/AP Photo/Pamela Smith, Hussein Malla, Osamah Abdulrahman)

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu obvinil Iránom podporovanú skupinu Hizballáh z pokusu o jeho zabitie po tom, ako jeho úrad uviedol, že libanonský dron zasiahol premiérov rodinný dom. Informujeme podľa tlačovej agentúry AFP.

9:30 Dva izraelské letecké útoky v nedeľu zasiahli južné predmestie Bejrútu. Krátko predtým izraelská armáda vyzvala civilistov, aby opustili okolie budov, ktoré využíva libanonské šíítske hnutie Hizballáh. Informujeme podľa agentúry AFP. "Nepriateľské (izraelské) lietadlá vykonali dnes ráno dva nálety na južnom predmestí Bejrútu, pričom jeden z nich zasiahol obytnú budovu v Haret Hreik" neďaleko mešity a nemocnice, uviedla libanonská Národná tlačová agentúra.

8:50 Izraelské letectvo zaútočilo na 175 cieľov v Gaze a Libanone.

8:35 Telo vodcu palestínskej militantnej skupiny Hamas Jahju Sinwára by Izrael mohol vymeniť za izraelských rukojemníkov zadržiavaných už vyše roka v palestínskom Pásme Gazy. Informujeme na základe správy americkej spravodajskej televízie CNN. Prepustenie rukojemníkov môže byť pre Hamas jediným spôsobom, ako získať telo svojho vodcu, uviedli izraelské zdroje pre CNN. Izrael takto chce vyvinúť tlak na prepustenie unesených ľudí, ktorých pri teroristickom útoku 7. októbra 2023 palestínske komandá zavliekli do Pásma Gazy.

Útok bezpilotným lietadlom, ku ktorému sa Hizballáh nevyjadril, sa uskutočnil v čase, keď Izrael a libanonská skupina zvádzali prudké boje, a po sérii izraelských vrážd vodcov militantov podporovaných Iránom vrátane šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha a naposledy Jahjú Sinvára z Hamasu. "Dnešný pokus iránskeho proxy-Hizballáhu zavraždiť mňa a moju manželku bol vážnou chybou," uviedol Netanjahu vo vyhlásení. Na adresu "Iránu a jeho zástupcov" Netanjahu prisľúbil, že "každý, kto sa pokúsi ublížiť občanom Izraela, zaplatí vysokú cenu".

"Izrael je odhodlaný dosiahnuť všetky svoje vojnové ciele a zmeniť bezpečnostnú realitu v danom regióne na ďalšie generácie," dodal premiér židovského štátu. Jeho úrad predtým uviedol, že Netanjahovci neboli doma a že pri útoku dronom neutrpeli žiadne zranenia. Ozbrojené skupiny na Blízkom východe, ktoré sú napojené na Irán, vrátane Hizballáhu, boli vtiahnuté do vojny medzi Izraelom a Hamasom, ktorá zúri v Pásme Gazy od útoku na Izrael zo 7. októbra 2023.

Teherán počas vojny podnikol dva priame útoky na svojho úhlavného nepriateľa - Izrael, naposledy 1. októbra raketovým útokom, za ktorý Izrael prisľúbil odvetu. Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac uviedol, že sobotňajší útok dronom, o ktorom informoval Netanjahuov úrad, "odhalil pravú tvár" islamskej republiky. Kac v príspevku na sociálnej sieti X obvinil Irán, že vedie "os zla" regionálnych zástupcov. Izraelská armáda predtým uviedla, že libanonský dron "zasiahol stavbu" v pobrežnom meste Cézarea, kde Netanjahu žije, bez toho, aby spresnila, či išlo o premiérov dom.

Nemecká polícia údajne prekazila útok na izraelskú veľvyslanectvo v Berlíne

Nemecká polícia zadržala neďaleko Berlína sympatizanta Islamského štátu z Líbye, ktorý údajne plánoval útok na izraelské veľvyslanectvo v Berlíne. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu prokuratúry v Karlsruhe, píše TASR. Hovorkyňa izraelského veľvyslanectva v Berlíne pre agentúru DPA potvrdila správy, že sa plánoval útok na izraelskú diplomatickú misiu. Izraelský veľvyslanec Ron Prosor sa vo svojom vyhlásení k prípadu poďakoval nemeckým bezpečnostným orgánom "za zaistenie bezpečnosti nášho veľvyslanectva".

Podľa denníka Bild k zadržaniu podozrivého došlo v meste Bernau na predmestí Berlína. Políciu k podozrivému priviedol tip od nemenovaných zahraničných spravodajských služieb. Ďalšie podrobnosti údajného sprisahania zostávajú nejasné. Bild uviedol, že nie je jasné, či muž získal zbrane, alebo ako zamýšľal zaútočiť na veľvyslanectvo. Očakáva sa, že zadržaného v nedeľu predvedú pred vyšetrujúceho sudcu v Karlsruhe, ktorý rozhodne, či zadržaný zostane vo väzbe. Bild dodal, že podozrivý údajne pricestoval do Nemecka v novembri 2022. V januári 2023 podal žiadosť o udelenie azylu, ktorá bola koncom septembra toho istého roku zamietnutá a muž mal byť deportovaný do Líbye. Napriek tomu naďalej žil v byte v Bernau.

Izrael zverejnil video Sinwára v tuneli v Gaze v predvečer útoku zo 7.10.2023

Izraelská armáda v sobotu zverejnila videozáznam spred roka, ktorý zachytáva vodcu radikálneho palestínskeho hnutia Hamas Jahju Sinwára, ako sa spolu so svojou manželkou a deťmi ukrýva v podzemnom tuneli a pripravuje si zásoby na dlhé skrývanie. Armáda tvrdí, že video vzniklo len niekoľko hodín pred bezprecedentným útokom na južný Izrael, ktorý palestínske komandá podnikli 7. októbra 2023. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

Palestínske komandá po vpáde do južného Izraela v niekoľkých mošavoch a kibucoch i na festivale v Negevskej púšti terorizovali a vraždili civilistov i vojakov izraelských bezpečnostných zložiek. Pri ústupe do Pásma Gazy vzali so sebou ako rukojemníkov vyše 200 ľudí, časť z nich je naďalej v palestínskom zajatí. Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari v sobotu na brífingu spresnil, že video pochádza zo 6. októbra 2023. Možno v ňom vidieť, ako Sinwár a jeho rodina - manželka a dvaja synovia - prechádzajú podzemným komplexom pod jeho domom večer 6. októbra 2023, len niekoľko hodín pred masakrom na juhu Izraela, dodal Hagari.

"Zostali tam sami niekoľko hodín. Sinwár a jeho syn chodia hore a dole, vracajú sa s jedlom, vodou, vankúšmi, plazmovou televíziou, matracmi a ďalšími vecami potrebnými na dlhý pobyt," dodal Hagari. Izraelské úrady vyhlásili Sinwára za mŕtveho tento štvrtok, deň po tom, ako ho izraelskí vojaci zabili počas operácie v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Podľa denníka The New York Times pitva odhalila, že Sinwár bol postrelený do hlavy.

Izraelská armáda tiež zverejnila video, na ktorom vidieť izraelský tank strieľajúci na budovu, v ktorej sa podľa admirála Hagariho ukrýval vodca islamistického hnutia. Sinwár sa na verejnosti neobjavil od začiatku vojny v Pásme Gazy, ktorú vyvolal útok 7. októbra. Izraelská armáda i tajné služby po ňom intenzívne pátrali, keďže bol považovaný za strojcu vpádu na juh Izraela. Po smrti Ismáíla Haníju, ktorý bol zabitý 31. júla v Teheráne, bol Sinwár vymenovaný za politického vodcu Hamasu.

Viac o téme: Veľvyslanectvoútok NemeckoIzraelBenjamin NetanjahuDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu